VM-guld i näsreferens?

NÖJE. Dennis Hopper berättar här lite mer om näsans roll i det svenska språket och listar fem typiska ”näspersonligheter”. Kan du se vilka som döljer sig bakom näsorna?

I sagornas värld har näsor ofta en central roll. Inte sällan är en stor näsa synonymt med något negativt eller rent av ondskefullt. Pomperipossa till exempel är en elak häxa vars näsa växer varje gång hon gör något elakt för att till slut bli så lång så hon kan stödja sig på den innan den modige prinsen hugger av den. Pinocchios näsa växer varje gång han ljuger och Hedvig i det svenska barnprogrammet Från A till Ö fick en lång näsa när hon låtsades veta något hon inte kunde.

Hedvig från barnprogrammet Från A till Ö i full färd med att ljuga.

Men näsornas symbolik finns inte bara i sagornas värld, vårt kära modersmål besitter en mängd olika roliga referenser till näsor. Näsorna vi kryddar språket med kan vara negativa, positiva och ibland rent av beundransvärda. Ibland kan en näs-beskrivning vara direkt rasistisk enligt vissa. Ta bara ordet kroknäst som vi med all säkerhet snart kommer att kunna lägga till de andra olagliga orden.

Ibland har till synes orelaterade ord fått märkliga kopplingar som orden kran eller snok vilka förutom näsa även kan vara knarklangare eller spion. Att till exempel vara någon som snokar runt ger en väldigt negativ mental bild som drar tankarna till en orm som krälar omkring där den inte hör hemma.

Jag har här gjort en lista på fem olika näspersonligheter och försökt att trycka in så mycket näsreferenser som möjligt på minsta möjliga plats vilket belyser det enorma spektrum denna roliga och ibland politiskt laddade kroppsdel faktiskt har. Bilderna har jag klippt från typiska personer som besitter egenskaperna som punkterna beskriver. Ni får gärna gissa vilka personerna är så ger jag svaret längre ner bland kommentarerna.

Journalister. En journalist beskrivs ofta som någon som kan sniffa sig till en bra story. Den grävande journalisten måste ha skinn på näsan och inte vara blyg för att sticka en mikrofon under näsan på sina oförberedda intervjuoffer. De snokar runt och drar sig inte för att lägga sina krokiga näsor i blöt. De överraskade offren lämnas ofta med lång näsa efter journalisten gjort sin spektakulära och rafflande nyhet.

En typisk långnäst journalist.

Affärsmän. För att bli en bra affärsman brukar man säga att man måste ha en näsa för affärer. Men det räcker givetvis inte att ha en stor och krokig näsa för att lyckas med detta. Ofta krävs det att man nosar bland saker som skulle få de flesta av oss att rynka på näsan för att kunna hitta snabba och ofta omoraliska vinster. Många är vi nog som gjort en eller annan riktigt usel affär och fått oss en rejäl näsbränna av dessa omoraliska affärsmän.

Urtypen för en kroknäst affärsman.

Kändisar. Allt som oftast börjar ett kändisskap med ödmjukhet och en bra självinsikt men allt efter som börjar egot att växa. Det brukar inte dröja länge innan kändisen börjar gå med näsan i vädret eller skämma ut sig och stå på näsan i fyllan. Man kan bara gissa hur många som dessutom tar sig en näsa regelbundet. Vissa har ju till och med blivit kändisar för att vara kranar och sett till att andra kändisar har kunnat pudra näsan. Förr eller senare blir dock ofta egot större än näsan med en näsoperation som följd.

Kändisen före…

 

och efter näsoperationen.

Politiker. En politiker är vanligtvis någon som går dit näsan pekar och har väldigt svårt att ta in vad andra människor säger. Speciellt under debatter, då har de alltid som mål att knäppa sina meningsmotståndare på näsan och även om motståndarna har bra argument går dessa alltid politikerns näsa förbi. De står alltid lika näsvisa i sina talarstolar utan en aning om hur ruttet det egentligen luktar om deras egna politik.

Sveriges kanske mest näsvisa politiker just nu.

Nationalisten. Medias osnutna journalister ljuger alltid så näsorna växer då det kommer till oss nationalister, men vi låter inte detta skriva oss på näsan. Vi är rakryggade och vi har sanningen på våran sida. Ju mer den kroknästa lögnpressen försöker dra oss vid näsan, desto mer vatten tar de sig över huvudet medan vi ständigt håller våra raka näsor långt över vattenytan.

Exempel på en rak och nationalistisk näsa.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments