Regissör portas av Filmhuset

Filmregissören Jüri Lina får inte visa sin film om tonsättaren Toivo Kurmet. Filmhuset har inte kunnat ge en rimlig motivering till beslutet.

Filmen om Toivo Kurmet med titeln I melodiernas förtrollning: Toivo Kurmets musikaliska arv, har snart premiär. I juli är det tio år sedan den estniske tonsättaren avled. I Estland är premiären en stor händelse eftersom det handlar om en av landets främsta kompositörer. Estnisk media kommer att uppmärksamma filmen tillsammans med filmregissören och författaren Jüri Lina när filmen har premiär i Toivo Kurmets hemstad Tallinn.

Estland ser ut att uppskatta sina konstnärer och författare och landet tillåter en relativt stor yttrandefrihet i praktiken. I Sverige fungerar det helt annorlunda. Här har Jüri Lina efter sina tidigare böcker och filmproduktioner blivit ”persona non grata” och får sällan komma till tals de få gånger han uppmärksammas i medierna. Expo, journalister och andra anonyma åsiktspoliser har även försökt stoppa hans tidigare filmvisningar och föreläsningar. Även en film som handlar om en estnisk tonsättare skulle visa sig vara för kontroversiellt för ”kultureliten” på det statligt finansierade Filmhuset…

Författaren och filmregissören Jüri Lina (till höger) med regiassistenten Steve Ahlberg. Bilden är från en tidigare filmpremiär i Tallinn.

Författaren och filmregissören Jüri Lina (till höger) med regiassistenten Steve Ahlberg. Bilden är från en tidigare filmpremiär i Tallinn.

Det var när Jüri Lina höll på att planlägga sin kommande filmpremiär med regiassistenten Steve Ahlberg som de överraskades av ett negativt besked. Det statligt finansierade Filmhuset meddelade att de inte var välkomna att hyra en biograf som de gjort vid tidigare filmpremiärer. Det var Filmhusets chef Christina Preisler Schedin i samråd med Filminstitutets vd Anna Serner som tagit beslutet. Filmhuset menade att Jüri Linas tidigare filmvisningar haft ett ”antisemitiskt innehåll” i sitt svar till Steve Ahlberg:

”Då det har visat sig att bokningarna i själva verket har gällt filmvisningar åt Juri Lina, med ett antisemitiskt innehåll, har vi beslutat att inte ta emot fler bokningar från vare sig dig eller Juri Lina då vi gör bedömningen att er verksamhet och/eller syfte strider mot Filmhusets värdegrund (se bifogade biografvillkor).”

Steve Ahlberg svarade tillbaka att Filmhuset är välkomna att se den aktuella filmen i förväg och beskrev även filmens okontroversiella innehåll. Bland annat skrev han:

”Det kan inte finnas något i denna film som kan uppröra någon, såtillvida det inte handlar om personer som avskyr poesi och vacker melodisk musik.”

Denna gång var det svårt att ens med livlig fantasi kunna hävda att filmen om Toivo Kurmet var ”antisemitisk” eller på annat sätt anstötlig. Det spelade ingen roll, menade Filmhuset. De ansvariga cheferna var inte intresserade av att veta något om filmens innehåll. Steve Ahlberg utmanade även Filmhuset med att bevisa sin ståndpunkt om Jüri Linas tidigare filmproduktioner. Efter att ha gått igenom Filmhusets bokningsrutiner och ”värdegrund” kunde Steve Ahlberg konstatera att det utifrån detta inte förelåg någon giltig grund för att avvisa bokningen till filmpremiären. Han ifrågasatte även hur Filmhusets ”värdegrund”, vilken cheferna tolkat godtyckligt, kan sätta grundlagen ur spel. Steve Ahlbergs synpunkter visade sig vara utan betydelse när Filmhuset svarade:

”Som framgår av Filmhusets bokningsvillkor förbehåller vi oss rätten att neka kunder att hyra våra biografer om vi bedömer att kundens verksamhet och/eller syfte strider mot Filmhusets värdegrund. Vi vidhåller vårt beslut att inte ta emot fler bokningar från vare sig dig eller Juri Lina.”

Som saken ser ut nu kommer Filmhuset inte att ändra sitt beslut att förbjuda premiären av I melodiernas förtrollning. De maktfullkomliga cheferna på Filmhuset manifesterar genom sitt beteende en verklighet som gör sig gällande runt om i det svenska samhället. För dig som tror att du lever i ett fritt land så är det tid att inse att denna föreställning är en illusion.

Den 3 juni kommer filmen om Toivo Kurmet att släppas på DVD. Filmens speltid är 57:15 minuter med ett bonusprogram på 21 minuter. Den kan beställas från Jüri Linas hemsida http://www.jyrilina.com. För den intresserade finns möjlighet att redan nu se trailern nedan av musikfilmen som kultureliten i Sverige har valt att censurera:

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments