CORONAKRISEN. Trots att provtagningen ökar minskar antalet nya smittade av coronaviruset i Stockholm för första gången sedan pandemins utbrott, hävdar Region Stockholm.

Coronavirus. Genrebild. Foto: Pixabay (Public Domain).

De allra flesta som insjuknat i covid-19 sedan coronapandemins utbrott i Sverige har funnits i Region Stockholms område. Smittan har under veckan fortsatt att spridas, men minskat i kraft för första gången sedan utbrottet, skriver Mitti.

Detta meddelade Region Stockholm under onsdagen, samtidigt som man betonar att antalet provtagningar har ökat. I kommuner som Salem, Danderyd och Upplands-Bro har man trots detta endast konstaterat enstaka fall under veckan.

— Vi ser en generell minskning. Det är mycket positivt, säger Maria Rotzén, biträdande smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm, till Mitti.

På frågan om detta tyder på att Stockholm håller på att uppnå så kallad flockimmunitet svarar Rotzén:

— Det är jättesvårt att säga. Det skulle kunna bero på det men det kan också bero på att vi är duktiga på att följa råden.

— Vi har fortfarande så lite kunskap om det här viruset. Vi vet inte säkert om man får långvarig immunitet, även om det är troligt. Men med de allra flesta virus funkar det så att om tillräckliga många i en befolkning haft smittan så minskar smittspridningen, fortsätter Rotzén.

Oavsett hur många som är bekräftat smittade har Folkhälsomyndigheten beräknat att 15 procent av alla stockholmare har eller har haft covid-19.

— Det viktigaste sättet att få ner antalet fall med covid-19 är att stockholmarna fortsätter följa Folkhälsomyndighetens råd. Att inte samlas med fler än de som bor tillsammans i hushållet, undvika att åka i kollektivtrafiken och för de som har möjlighet att fortsätta distansarbeta. Det allra viktigaste är att undvika att besöka äldre och andra riskgrupper som behöver vara beredda på att isolera sig ytterligare ett antal veckor framåt, säger Maria Rotzén.


  • Publicerad:
    2020-05-20 20:00