Regimen i Rosenbad erkänner fel: ”Skulle inte ha avskaffat beredskapslagren”

INRIKES. Under helgen erkände socialminister Lena Hallengren att det var fel att avskaffa Sveriges beredskapslager som byggts upp för kriser som den nuvarande coronakrisen.

I söndagens Agenda i SVT kommenterade socialminister Lena Hallengren (S) Sveriges dåliga krisberedskap. Detta mot bakgrund av Finlands goda krisberedskap, som bland annat innefattar tillgång till miljontals andningsskydd, ansiktsskydd och masker.

— Ja det är rätt, vi har haft stora lager och vi har brett, över alla partier sett till att avskaffa dessa. Det ser vi i det här läget att det var fel, sa Hallengren.

—  Det är så dags att säga det nu, men vi håller på med arbetet att bygga upp den här beredskapen igen, fortsatte hon.

1990 hade Sverige världens modernaste krigssjukvård i form av 50 sjukhus, 35 fältsjukhus i armén och 15 marina stridssjukhus. Varje fältsjukhus hade sex operationssalar och intensivvårdsavdelning med 18 respiratorer. Riksdagen valde dock att 1992, 1996 och 2000 ta en serie beslut som ledde till att både det militära och det civila försvaret kraftigt nedrustades.

Sverige lagrade även över 400 000 skyddsdräkter för barn, 129 000 skyddsjackor och över 7 miljoner skyddsmasker och skyddsväskor av olika slag innan regimen i början och mitten av 00-talet destruerade utrustningen.

Sossar avfärdade beredskapslager för bara tre år sedan
Samnytt uppmärksammade tidigare under dagen att en annan sosseboss – närmare bestämt den före detta inrikes- och numera digitaliseringsministern Anders Ygeman – så sent som år 2017 avfärdade tanken på beredskapslager av mat och andra råvaror.

— Självförsörjningsgraden är kanske inte det absolut viktigaste, vi kommer sannolikt att kunna utbyta varor med länder i vår närhet, sa Ygeman då under ett tal på konferensen Folk och försvar.

Enligt honom var det dock ett möjligt problem med att förse bensin och diesel till de lastbilar som skulle transportera livsmedlen.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Harald
Nybörjare
Harald
3 månader sedan

Kvittar vad dom erkänner sig ha gjort fel nu. När den ekonomiska krisen är över och bankerna roffat åt sig vad dom vill ha blir det globala som vanligt och då står Ygeman där och säger att kan ta grannländerna reserver (”byta resurser”). Kom ihåg alla skogsbränder 2014. Alla experter och ansvariga myndigheter för räddningstjänst och samhällsskydd som utredde situationen med bränder kritiserade regeringen för att vi inte hade haft nån beredskap för skogsbränder. Sen brann stora skogar ännu mer 2018. För dom hade inte lärt sig nåt av 2014. Och efter den sommaren blev regeringen kritiseras för samma sak… Läs mer »

Peter
Nybörjare
Peter
3 månader sedan
Reply to  Harald

Bränderna ja. De ja. Men varför anstränga sig i onödan. De är självupptagna och överbetalda. De tjänar inte folket eller ens deras egna väljare. Vi har världens högsta skattetryck som bl.a. försörjer dessa parasiter. De är låtsasfigurer som vi kan vara utan. Vi klarar oss bättre utan dem.

Peter
Nybörjare
Peter
3 månader sedan

Under nittiotalet fanns det mycket att köpa på dåvarande Överkottslagret, t.ex det i Solna (Nuvarande Ö&B, de tog över och hade en del in på 2000-talet). Sverige var självförsörjande i minst ett år vad gäller vapen, ammunition, drivmedel, livsmedel (mobiliseringsförråd) m.m. Allt togs bort redan under nittiotalet. Kalla Kriget ansågs vara dött i och med Sovjetunionens kollaps 1993? Jag var med i den, för den tiden, största och sista övningen Orkan hösten 1993. Kostade massor och var planerad innan Sovjetunionens kollaps. Därefter länsades Sveriges försvarsmakt, vad gäller nästan allt, möjligen kom flygvapnet undan något men skars ned. Har någon koll… Läs mer »

Thor
Nybörjare
Thor
3 månader sedan

Utan olja pratar vi om ett stenåldersliv där ett fåtal skulle överleva.Bönderna kan inte producera mat och leveranser till städerna uteblir osv.

Norge Danmark Holland m.fl har olja åtminstonde för inhemskt bruk. Norge startade nyligen sitt nya fält i Nordsjön, Johan Svedrup, som väntas kunna leverera 350.000 fat/dag (ett fat =159 lit ca ett badkar)
Världens behov är 100 miljoner fat/dag.

Jag tror vi nådde peakoil för ca 10 år sedan och världen har räddats sedan dess av fracking av skifferolja.
Sverige har oljeskiffer på några platser som utvanns under kriget.

Vera
Nybörjare
Vera
3 månader sedan

Ett litet steg i rätt riktning – nu erkänn alla andra fel – det är bara att fråga vilka – NMR kan ge besked.

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
3 månader sedan

Den samlade Riksdagen och Regeringen är skyldiga till ett pågående förräderi mot det svenska folket. Snart, tro mig, kommer Riksdagen att stifta någon liten lag som ger Regeringen makt att göra som den vill – i kristid, förstås. Det första beslutet kommer att bli att göra det till ett brott att kritisera Regeringens beslut – för nu är det kristid. Smart av dem att försätta landet i ett tillstånd av permanent kris och sedan låtsas att de ska avhjälpa krisen med krafttag. Märk väl: Detta krafttag ska sättas in mot de medborgare som vill att förrädarna ska avsättas och ställas… Läs mer »