INRIKES. Under helgen erkände socialminister Lena Hallengren att det var fel att avskaffa Sveriges beredskapslager som byggts upp för kriser som den nuvarande coronakrisen.

I söndagens Agenda i SVT kommenterade socialminister Lena Hallengren (S) Sveriges dåliga krisberedskap. Detta mot bakgrund av Finlands goda krisberedskap, som bland annat innefattar tillgång till miljontals andningsskydd, ansiktsskydd och masker.

— Ja det är rätt, vi har haft stora lager och vi har brett, över alla partier sett till att avskaffa dessa. Det ser vi i det här läget att det var fel, sa Hallengren.

—  Det är så dags att säga det nu, men vi håller på med arbetet att bygga upp den här beredskapen igen, fortsatte hon.

1990 hade Sverige världens modernaste krigssjukvård i form av 50 sjukhus, 35 fältsjukhus i armén och 15 marina stridssjukhus. Varje fältsjukhus hade sex operationssalar och intensivvårdsavdelning med 18 respiratorer. Riksdagen valde dock att 1992, 1996 och 2000 ta en serie beslut som ledde till att både det militära och det civila försvaret kraftigt nedrustades.

Sverige lagrade även över 400 000 skyddsdräkter för barn, 129 000 skyddsjackor och över 7 miljoner skyddsmasker och skyddsväskor av olika slag innan regimen i början och mitten av 00-talet destruerade utrustningen.

Sossar avfärdade beredskapslager för bara tre år sedan
Samnytt uppmärksammade tidigare under dagen att en annan sosseboss – närmare bestämt den före detta inrikes- och numera digitaliseringsministern Anders Ygeman – så sent som år 2017 avfärdade tanken på beredskapslager av mat och andra råvaror.

— Självförsörjningsgraden är kanske inte det absolut viktigaste, vi kommer sannolikt att kunna utbyta varor med länder i vår närhet, sa Ygeman då under ett tal på konferensen Folk och försvar.

Enligt honom var det dock ett möjligt problem med att förse bensin och diesel till de lastbilar som skulle transportera livsmedlen.


  • Publicerad:
    2020-04-06 22:00