Regeringsförslag: Amnesti ska få bort handgranater från förorterna

INRIKES. Förbrytarna i Regeringen skall fatta beslut om att offentliggöra en amnesti för explosiva varor. Anledningen till detta är då användningen av handgranater har ökat. I måndags attackerades ett polishus i Uppsala, bland annat.

Kommer kriminella personer frivilligt lämna över sina handgranater för att inte riskera straff?

Efter en kraftig ökning av brott relaterat till explosiva varor, delvis handgranater, väljer Regeringen att för första gången införa en amnesti där förhoppningen är att kriminella skall överlämna sina handgranater.

Enligt polisen har användningen av handgranater i lagstridiga sammanhang ökat kraftigt. År 2014 kunde polisen observera åtta stycken fall där handgranater på något sätt varit involverat. Förra året hade siffran ökat från de åtta fallen till hela 52 stycken.

Justitieminister Morgan Johansson säger sig se mycket allvarligt på utvecklingen.

— Ska vi rycka upp kriminaliteten med rötterna så behövs både starkare lagstiftning och större resurser till polisen, säger Morgan Johansson.

Tanken är att man skall ha möjlighet till att överlämna handgranater samt andra explosiva varor till polisen utan att riskera rättsliga påföljder. Detta skall gälla under en tremånadersperiod mellan oktober 2018 och januari 2019. Regeringsförslaget kommer att vara på remiss tills lagrådet och propositionen når riksdagens bord i februari.

Källa:
Amnesti ska få kriminella att lämna in handgranater

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments