Regeringens samtal om gängkriminalitet har redan havererat: ”Vi står för långt ifrån varandra”

SVERIGE. Under fredagen inleddes regeringens samtal med de borgerliga partierna, exklusive SD, om gängkriminaliteten i Sverige. Men redan under lördagen aviserar L, KD och M att de drar sig ur samtalen – samtidigt som deras partiledare är på en fem dagar lång fest i skurkstaten Israel.

Regeringen bjöd nyligen in de borgerliga partierna för samtal om hur den ökande gängkriminaliteten i Sverige ska stävjas. Sverigedemokraterna fick ingen inbjudan, enligt regeringen fanns det ett problem med partiets ”värdegrund” i dessa frågor.

Samtalen ska ha inletts under fredagen. Men redan på lördagen meddelar Liberalerna, Kristdemokraterna och Moderaterna att de drar sig ur samtalen. Samtidigt stannar Centerpartiet kvar och uppmanar sina borgerliga kollegor att tänka om.

— Vi hoppas att de partier som lämnat tar sitt förnuft till fånga, att de kan visa politiska ledarskap och komma tillbaka till förhandlingsbordet. Vi är beredda att fortsätta samtalen då, kommenterar Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin.

Men enligt de borgerliga partierna står man alldeles för långt från regeringen i frågorna för att fortsatta samtal ska vara fruktsamma.

Redan i fredags uttryckte sig KD ytterst tveksamt till fortsatta samtal.

— Det som lades på bordet i dag är otillräckligt. Regeringen behöver återkomma och göra en rejäl positionsförflyttning till i morgon. Inte ens hälften av våra punkter är med, sa då KD:s rättspolitiska talesperson Andreas Carlson.

Under lördagen utvecklar Carlson beslutet att avbryta samtalen för KD:s del i ett Facebookinlägg:

Vi har utgått ifrån vad som är bäst i kampen mot gängkriminaliteten. Men tyvärr tycks regeringen tro att förhandlingarna är en upprepning av januariöverenskommelsen där alla partier ska få igenom lite av varje av partitaktiska skäl. Regeringen har helt enkelt börjat i fel ände

Även Moderaternas Ulf Kristersson Facebook-kommenterar från Israel, där han tillsammans med sina partiledarkollegor Ebba Busch Thor (KD) och Nyamko Sabuni (L) deltar i en fem dagar lång fest med juden Micael Bindefeldt:

Idag stod det klart att regeringen inte är beredd att göra vad som krävs för att knäcka gängen. Jag manade i mitt sommartal till samling – att vi tillsammans med regeringen är beredda att gå från ord till handling för att knäcka gängen.

Då presenterade jag också en tiopunktslista med effektiva förslag som skulle kunna genomföras omgående. Idag meddelade regeringen att man inte ens är beredd att genomföra hälften av Moderaternas förslag. Och i de delar där regeringen väl lagt fram förslag så rör det sig om urvattnade kompromisser som kommer få begränsad betydelse.

Mot den bakgrunden ser vi moderater att det inte längre är meningsfullt att fortsätta samtalen med regeringen.

Under en pressträff på lördagen väljer dock regeringen ändå att presentera en lista med åtgärder.

— Regeringen har verkligen ansträngt sig och gått långt för att komma överens men viljan har inte funnits där från alla parter i förhandlingen, inleder inrikesminister Mikael Damberg (S).

Listan innehåller 34 åtgärder och 4 olika fokusområden som man tror ska knäcka gängbrottsligheten. Bland annat kommer man se till att polisen får tillgång till krypterad kommunikation – med andra ord rätt att hacka telefoner och datorer –  samt att göra hemliga tvångsmedel mer lättillgängligt för polisen. Vidare vill man se skärpta straff och automatiskt häktning för vissa brott.

Källa:
M, L och KD drar sig ur gängsamtalen

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
RokvikenEthnyBo Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Bo
Medlem

Allt är bara ett spel för gallerierna. Hur ska de kunna enas om något som går emot det huvudspår som finns – och som följs – för att söndra och splittra det svenska samhället?
Någon annan fungerande lösning än hårda handskar och repatriering finns inte. De som över huvud taget nämnder minskad invandring eller yttrar ordet återvandring får inte vara med i teatersandlådan.

Ethny
Medlem

— Regeringen har verkligen ansträngt sig och gått långt för att komma överens men viljan har inte funnits där från alla parter i förhandlingen, inleder inrikesminister Mikael Damberg (S). Så ni ska alltså verkligen börja planera för Sveriges framtid genom att repatriera helst ca 95% av invandrare som första åtgärd till att börja med? Bara där försvinner mycket utav gängkriminaliteten. Eller är det ”åtgärder” genom att ge polisen alltmer makt (((DDR))) och inskränka vårt privatliv ännu mera? Likt den duktiga judelakej som du är så förmodar jag att det är icke-åtgärder som ni har tagit fram, vilket inte kommer att… Läs mer »

Rokviken
Medlem

Överenskommelsen med klanen – fortsätt och vi är på er sida.
Svensken – grundlurad.