Regeringens önskan: Ska bli lättare för Polisen att avlyssna och läsa krypterade chattar

INRIKES. Regeringen vill ge Polisen medel att enklare kunna avlyssna medborgare.

Regeringen vill nu ge Polisen fler medel att enklare kunna avlyssna och övervaka svenska medborgare. Enligt politikerna handlar det om att stoppa den massinvandringsrelaterade gängbrottsligheten i landet.

Bland annat ska Polisen enligt regeringens lagrådsremiss få rätt att läsa krypterade mejl och chattloggar samt använda sig av bland annat hemlig kameraövervakning.

— Den tekniska utvecklingen har inneburit stora utmaningar för brottsbekämpande myndigheter. De får nu större möjligheter för hemlig kameraövervakning och rumsavlyssning och större låneutrymme för att köpa in den tekniska utrustning som krävs, säger inrikesminister Mikael Damberg.

Bland de appar som används av kriminella finns till exempel WhatsApp och Viber.

— Det handlar om att kunna installera trojaner och spionprogram, hacka ipads och hitta lösenord som använts. Enligt polisen handlar detta om att hämta hem en utveckling där rättsväsendet kommit efter, säger Åsa Erlandsson, kriminalreporter på Veckans brott, som intervjuats av SVT.

De fyra myndigheter som ska få tillgång till de nya övervakningsmöjligheterna är Polismyndigheten, Säkerhetspolisen, Tullverket och Ekobrottsmyndigheten.

Advokaten tillika den före detta generalsekreteraren för Advokatsamfundet Anne Ramberg kritiserar regeringens lagrådsremiss:

— Det möjliggör att man i princip i realtid kan följa en människa, sätta på kameran och mikrofonen för att lyssna på allt som sägs i ett rum. Det kan sitta andra människor som inte är misstänkta för brott i det rummet. Tekniken möjliggör väldigt integritetskränkande åtgärder, säger Anne Ramberg som också menar att tilltaget ”kan urholka demokratin, och det möjliggör ett missbruk som riskerar att det fria samtalet inte kan äga rum”.

Det går dock att undkomma övervakning genom enkla metoder. Den av polisen hårt övervakade – men inte kriminella – oppositionen i Nordiska motståndsrörelsen genomförde nämligen i november 2018 en blixtdemonstration i Nyköping med nära 100 deltagare. Detta under polisens radar efter att all kommunikation skett öga mot öga utan att vare sig datorer eller telefoner varit inblandade. En allmän beskrivning av planeringen av blixtdemonstrationen kan höras 39 minuter in i det tjugosjätte avsnittet av Ledarperspektiv.

Listen to ”Ledarperspektiv #26: Vad arbetar Nordiska motståndsrörelsen med och varför? Blixtdemonstration och åldersrelativism” on Spreaker.

Källor:
Regeringen presenterar lagrådsremiss om hemlig dataavläsning
Anne Ramberg: ”Väldigt integritetskränkande”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

4
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Rokvikenb¤dDonnieSamuel Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Samuel
Medlem

Ja, lycka till att läsa av krypterad data.. Tror de att vi på något sätt kommer acceptera detta? Tror de på fullaste allvar att vi kommer falla för deras fulspel?

Det blir bara mer och mer inskränkningar på friheten där det är riktat mot nationella och oliktänkande. De skyller på gängen för att ha något att skylla på, men egentligen vill de spionera på oss.

b¤d
Medlem

Det är desperata lösningar från en utav våra fiender. Det är klart att man vill skylla på gängen och bråkstakarna. Detta kommer att bita åsiktspoliserna och de antivita där bak. När det visar sig att även de själva blir objekt. Man bör inte oroa sig för mycket för spionerier. Anser att man helt smörjer in sanningen i deras ansikte när tillfälle ges. Vi vet att det finns en uppsjö med sätt att kommunicera. Plattformar och klienter där de idag inte har kunskaper eller förmåga samt att driva dessa över kryperade anslutningar/proxy. Man bör förlita sig på antika plattformar som tex… Läs mer »

Rokviken
Medlem

Klangängen får härja fritt utan störningar och samtidigt kan de avlyssna oss.

Donnie
Medlem

Kunna avlyssna kriminella gäng , kod ord för avlyssna Sverige vänner !!