Regeringen vill kunna döma piratkopierare till sex års fängelse

INRIKES. Upp till sex års fängelse och möjligheten att kunna betrakta webbdomäner som “egendom” för att kunna beslagta dem i statens ägo. Det föreslår regeringens utredare för den som döms för grovt upphovsrättsbrott.

Det är justitierådet Dag Mattsson som regeringen gav i uppdrag att utreda frågan kring piratkopieringen. Han föreslår att två nya brottsbeteckningar ska införas, upphovsrättsbrott och varumärkesbrott.

Lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2019 och skulle innebära att den som döms för grovt upphovsrätts- eller varumärkesbrott kan dömas till mellan sex månader till sex års fängelse.

— I dag pågår det en organiserad piratverksamhet på nätet som får stora konsekvenser för hela samhället. Därför är det bra att straffskalorna för dessa brott har setts över då straffen ska stå i proportion till brottens allvar, säger biträdande justitieminister Heléne Fritzon (S) i ett pressmeddelande.

Utredaren föreslår även att polisen ska kunna ta i beslag “egendom”, exempelvis domännamn som har använts som hjälpmedel vid upphovsrättsbrott eller varumärkesbrott.

Källa:
Skärpta straff för immaterialrättsintrång

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
RichardHolger Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Holger
Medlem

Om nu justitierådet Dag Mattsson är bekymrad om brottsligheten i Sverige så varför inte gå efter den största boven först – den regering han själv sitter i? Sen kan han ju börja rota i vems ärenden regeringen egentligen går i. Jo du Dag Mattsson, brottsligheten är väl utbredd men vissa brott får inte utredas.

Richard
Medlem

Dels vill man öka straffet för upphovsbsbrott till 6 års fängelse, precis som man redan gjort med lagen om dataintrång, samt att kunna beslagta domäner. Vad är då den minsta gemensamma nämnaren, jo att stoppa allt som kan hota regimen. Man höjer straffet för hackning för att straffa dem som gör det mot systemet, för själva håller dom på hela dagarna med hjälpa av Säpo, FRA & osv. Sedan höjer man straffet för dem som undviker att betala för all propaganda som dagens filmer och musik endast är. Eftersom det hotar finansieringen av deras olika propagandaorgan. Sedan ska man nu… Läs mer »