Regeringen vill inskränka grundlagsskyddet – skall skydda kriminellas integritet

YTTRANDEFRIHET. Under måndagen meddelande regeringen att tryck- och yttrandefrihetskommittén får nya direktiv. Ett nytt uppdrag blir att undersöka om det finns möjlighet och behov att göra det olagligt med söktjänster där du kan söka rätt på brott- och tvistemål.

Trots att vem som helst har rätt att ta del av uppgifterna enligt offentlighetsprincipen så vill regeringen se över möjligheten att begränsa grundlagsskyddet för söktjänster som publicerar uppgifter om människors lagöverträdelser, och man skriver att grundlagsskyddet riskerar att krocka med rätten till personlig integritet.

Sammanfattningsvis så är kommitténs nya uppdrag att analysera och ta ställning till om det finns ett behov av att begränsa sajter som Lexbase och vilka effekter det skulle ha, göra en avvägning mellan intresset av yttrande- och informationsfrihet och den personliga integriteten samt föreslå de författningsändringar som kommittén anser vara nödvändiga och redogöra för dessa.

Än i dag tillhandahålls söktjänster som innehåller uppgifter om att enskilda förekommer i domar i brottmål. Eftersom dessa söktjänster åtnjuter skydd enligt yttrandefrihetsgrundlagen kan personuppgifter hållas tillgängliga utan att personuppgiftsregleringen blir tillämplig. Det kan alltjämt ifrågasättas om det är motiverat att låta verksamheter av detta slag fullt ut skyddas av de tryck- och yttrandefrihetsrättsliga grundprinciperna”, står det att läsa i det nya direktivet.

Kommittén ska redovisa sitt uppdrag senast 26 augusti nästa år.

Källa:
Tilläggsdirektiv till 2018 års tryck- och yttrandefrihetskommitté (Ju 2018:01)

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Lingonet
Nybörjare
Lingonet
1 år sedan

Jaha! Vems sida är de på, svenne banan? Din eller de kriminellas?
Om du inte fattat det än trots allt du läst och sett om är de fullt ut med på tåget för folkförintelsen, ditt folks förintelse.
Tänk på det nästa gång du går och röstar.

Donnie
Nybörjare
Donnie
1 år sedan

Med en korrupt kriminel regering förväntade jag mig inget annat . Det är bara frågan om när nästa begränsning av våran frihet kommer !!