IT. Regeringen vill fortsätta tvinga operatörer att lagra sina kunders data, trots att både Kammarrätten och EU-domstolen kommit fram till att det kränker den personliga integriteten.

2006 trädde det så kallade datalagringsdirektivet i kraft i Sverige, vilket innebar att alla tele- och bredbandsoperatörer tvingades lagra kunddata. Bland annat var man tvungen att lagra SMS-konversationer, e-postmeddelanden och ip-adresser i minst sex månader. 2014 förklarade dock EU-domstolen direktivet ogiltigt, men den svenska regeringen meddelande att man ämnade strunta i domstolen och fortsätta med lagringstvånget. Än en gång 2016 meddelade EU-domstolen att direktivet stred mot EU-rätten, men regeringen struntade fortfarande i det.

Det dröjde ända till mars 2017 då dom föll i kammarrätten till regeringens nackdel som datalagringen fick ett slut. Det var åtminstone vad man trodde, för nu tänker regeringen ta upp datalagringen igen trots att två domstolar sagt nej. Förevändningen man använder sig av är att det behövs för att bekämpa ”terrorism”.

– Det krävs för att polisen ska kunna lösa sin uppgift, säger justitieminister Morgan Johansson.

Johansson tycker att domstolsbesluten är ”verklighetsfrånvända”, och menar att datalagring är ett av polisens allra viktigaste medel för att bekämpa ”grov brottslighet” och ”terrorism”. Saker som kommer sparas är bland annat positionsdata för mobiltelefoner samt information om vilka samtal som ringts. Om förslaget vinner laga kraft kommer det omfatta samtliga medborgare.

Källor:
Regeringen kringgår EU-domstolen – vill tvinga operatörer att lagra kunddata
Datalagringsdirektivet


  • Publicerad:
    2018-04-13 18:00