Regeringen vill förbjuda personer tillgång till söktjänster som avslöjar brottmålsdomar och etnicitet

INRIKES. Regeringen har lagt fram ett lagförslag som bland annat innebär att privatpersoner förbjuds från att använda söktjänster där det går att kartlägga exempelvis brottmålsdomar och etnicitet. Den sajt som framför allt avses är söktjänsten Lexbase, som alltså gör domar sökbara online.

Regeringen lägger nu fram ett lagförslag som ska stoppa sajter som bland annat hanterar uppgifter som politiska åsikter, religion, hudfärg, hälsa, sexuell läggning eller brottmålsdomar. En sajt som framförallt avses är söktjänsten Lexbase, som gör domar sökbara på internet.

Lexbase lanserades år 2014 och hamnade genast i medialt blåsväder mediestorm, varpå politikerna började utreda frågan om sidan verkligen skulle få finnas. Det gick dock inte att förbjuda sajten då den har ett utgivningsbevis och skyddas därför av grundlagen i dagsläget men regeringen vill nu ändra grundlagsskyddet.

Enligt justitieminister Morgan Johansson (S) kommer dock inte journalister att beröras av den nya lagen och hur man ska kunna bedöma vilka sökningar som är journalistiska och inte ska bli en ”tillämpningsfråga”.

— Journalistisk verksamhet ska inte träffas av något förbud, säger Johansson.

Lagförslaget innebär med andra ord inte ett totalförbud mot Lexbase utan att tjänsten begränsas till så kallade professionella användare. På sin hemsida skriver Lexbase:

Lexbase kommer att kunna fortsätta att publicera domar online. Däremot innebär förslaget att allmänheten, d.v.s. gemene man, förbjuds att använda sajter som Lexbase. Rätten att på ett lätt sätt via Lexbase ta del av dessa offentliga handlingar kommer, om förslaget antas, förbehållas s.k. professionella aktörer, t.ex. jurister, journalister och olika bolag.

Källor:
Regeringen vill stoppa kritiserade sajter
Lexbase kommenterar felaktigheter i TTs nyhetsrapportering

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Vår sovjetstat slår till igen. Det är lite lustigt att det betraktas som ”journalistisk verksamhet” för massmedia att publicera brottsmålsdomar mot oliktänkande och göra en höna av en fjäder under uthängningarna; men vill folket skaffa sig en bild över vilket hot somalierna, afghanerna och de andra skräpfolken utgör mot oss genom deras brottslighet – ja, då är det plötsligt fråga om ”extremism”. Dagens Sverige är Orwells 1984 i ett nötskal.

 • Allan says:

  ”Proffesionella aktörer”, det är orwellskt nyspråk för prostituerade aktörer, som i de (((h0ror))) som släppt in en hel lakritstomtearmé som härjar och går loss.

 • Jakob says:

  Lägg då också till att de tycks ha oändliga resurser till att åsiktsregistrera Ursprungsbefolkningens Motståndsmän som protesterar mot jude-sveriges aktiva genocida beteende och mot sin egen undergång som folk. Det är med ”viss bitterhet” man konstaterar att ens skattepengar går oavkortat till vårt eget folks undergång.

  När är det som internet-neutraliteten tas bort helt och ersätts med ”köp-paket” likt våra telefon / internet abbonemang? Jag hoppas det finns tekniskt kunniga folk i rörelsen som redan nu jobbar på att komma förbi denna kommande ’ekonomiska’ totalkontroll av vår internetplattform.

 • Nu väntar vi bara på dödsstraff för ”antisemitism” så är det bolsjevistiska samhällsbygget fulländat.

 • Regeringens veritofobi är kompakt!


 • Lämna ett svar