Regeringen utreder ”husrannsakan i förebyggande syfte”

POLISSTATEN. Regeringen har tillsatt en utredning för att se hur polisen ska ges möjlighet att utföra husrannsakan i ”förebyggande syfte”.

Att låta polisen göra husrannsakan ”i förebyggande syfte” anser Mikael Damberg (S) vara en god idé. Skärmbild: Youtube.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) berättade vid en presskonferens på tisdagen att regeringen tillsatt en utredning om att låta polisen göra husrannsakan ”i förebyggande syfte”, alltså utan att något brott begåtts.

— Lagen är restriktiv när det gäller att [göra] husrannsakan i brottsförebyggande syfte. Rikspolischefen har efterfrågat nya regler att lättare kunna utföra husrannsakningar kopplat till kriminella gängmiljöer, uttalade Damberg.

Utredningen är kopplad till regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet, där polisen även föreslås ges möjlighet att genom hemlig dataavläsning läsa krypterad kommunikation.

Utredningen ska klargöra vilka möjligheter polisen har att genomföra husrannsakan utanför förundersökningar, se hur nya möjligheter för husrannsakan ska gå att förena med ”mänskliga rättigheter” och ta fram förslag till att utöka polisens utsikter att genomföra husrannsakan.

Källa:
Regeringen: Ska bli lättare att göra husrannsakan

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

5
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
KimKlausSigfridCaesar-AureliusHarald Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Harald
Medlem

Bra lag. Regeringen sänker sin egen legitimitet ytterligare alldeles själv. Stasidemokrati. Revolutionen rycker närmare.

Caesar-Aurelius
Medlem

Det stod inte:

Att låta polisen ”skjuta ihjäl svartskallar i förebyggande syfte” anser Mikael Damberg (S) vara en god idé.

Således tycker jag fortfarande att det är en god idé att Mikael Damberg skulle bli upphängd i ett träd.

Sigfrid
Medlem

Här skäller svenska journalister om Kina medan Sverige redan är värre och nu vill öka förtrycket ännu mer.

Klaus
Medlem

Husrannsakan hade ”kommunister” (judar) också gjort i Ryssland och plundrat och mördat ryssar särskilt under terorister och mördare Trotskij och Lenin. Det var kommunismens huvudsyfte efter judarnas maktövertagande. ”Judarnas guld” hade de stulit från ryssar.

Kim
Medlem

Det är ju redan något som praktiseras, dock under påhittade brottsmisstankar, det räcker för att de ska kunna riva runt utan någon egentlig grund.