Regeringen utreder ”husrannsakan i förebyggande syfte”

POLISSTATEN. Regeringen har tillsatt en utredning för att se hur polisen ska ges möjlighet att utföra husrannsakan i ”förebyggande syfte”.

Att låta polisen göra husrannsakan ”i förebyggande syfte” anser Mikael Damberg (S) vara en god idé. Skärmbild: Youtube.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) berättade vid en presskonferens på tisdagen att regeringen tillsatt en utredning om att låta polisen göra husrannsakan ”i förebyggande syfte”, alltså utan att något brott begåtts.

— Lagen är restriktiv när det gäller att [göra] husrannsakan i brottsförebyggande syfte. Rikspolischefen har efterfrågat nya regler att lättare kunna utföra husrannsakningar kopplat till kriminella gängmiljöer, uttalade Damberg.

Utredningen är kopplad till regeringens 34-punktsprogram mot gängkriminalitet, där polisen även föreslås ges möjlighet att genom hemlig dataavläsning läsa krypterad kommunikation.

Utredningen ska klargöra vilka möjligheter polisen har att genomföra husrannsakan utanför förundersökningar, se hur nya möjligheter för husrannsakan ska gå att förena med ”mänskliga rättigheter” och ta fram förslag till att utöka polisens utsikter att genomföra husrannsakan.

Källa:
Regeringen: Ska bli lättare att göra husrannsakan

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Harald
Nybörjare
Harald
7 månader sedan

Bra lag. Regeringen sänker sin egen legitimitet ytterligare alldeles själv. Stasidemokrati. Revolutionen rycker närmare.

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
7 månader sedan

Det stod inte:

Att låta polisen ”skjuta ihjäl svartskallar i förebyggande syfte” anser Mikael Damberg (S) vara en god idé.

Således tycker jag fortfarande att det är en god idé att Mikael Damberg skulle bli upphängd i ett träd.

Sigfrid
Nybörjare
Sigfrid
7 månader sedan

Här skäller svenska journalister om Kina medan Sverige redan är värre och nu vill öka förtrycket ännu mer.

Klaus
Nybörjare
Klaus
7 månader sedan

Husrannsakan hade ”kommunister” (judar) också gjort i Ryssland och plundrat och mördat ryssar särskilt under terorister och mördare Trotskij och Lenin. Det var kommunismens huvudsyfte efter judarnas maktövertagande. ”Judarnas guld” hade de stulit från ryssar.

Kim
Nybörjare
Kim
7 månader sedan

Det är ju redan något som praktiseras, dock under påhittade brottsmisstankar, det räcker för att de ska kunna riva runt utan någon egentlig grund.