Regeringen överväger att avgå

POLITIK. Under torsdagen meddelade Jonas Sjöstedt att Vänsterpartiet kommer att fullfölja sitt hot om att lämna in en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S). Det kan leda till att hela regeringen avgår, enligt gruppledaren Annelie Karlsson (S).

Jonas Sjöstedt (V) får stöd av M, KD och SD för en misstroendeförklaring mot Eva Nordmark (S).

Som Nordfront rapporterade om igår gav Vänsterpartiet i november regeringen två veckor på sig att svara på deras krav angående hanterandet av Arbetsförmedlingen, annars hotade man att gå vidare med en misstroendeförklaring mot arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S).

Idag löpte tidsfristen ut och under riksdagens frågestund tillkännagav vänsterledaren Jonas Sjöstedt:

— Regeringen är ansvarig för kaoset i Arbetsförmedlingen. Det ger inte Vänsterpartiet något annat alternativ än att fullfölja att lämna in en misstroendeförklaring mot ansvarigt statsråd. Vi kommer nu att ta kontakt med Moderaterna för att agera gemensamt.

Strax efter Sjöstedts besked meddelade Moderaterna och Kristdemokraterna att de vill väcka misstroendeförklaring mot Nordmark om deras krav inte uppfylls av regeringen.

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson har redan tidigare deklarerat att hans parti ”vill avsätta alla ministrar som går att avsätta i den här regeringen”, och därför kommer att stödja misstroendeförklaringen.

Sjöstedt ville helst väcka misstroende direkt, men M och KD krävde att regeringen ska få fram till tisdag nästa vecka på sig för att fundera på hur de vill gå vidare.

Efter beskedet sade Socialdemokraternas gruppledare Annelie Karlsson att regeringen kommer behöva ta ställning till om den ska avgå.

— Om vänstern nu väljer att bilda pakt med det högerkonservativa blocket så kommer det ju kunna bli så att hon [Nordmark] måste avgå. Och då är det en fråga som vi måste ta ställning till i partiet, hur vi ska välja att gå vidare, säger Karlsson.

För tidningen Aftonbladet förtydligar hon att om det inte går att utse en ny arbetsmarknadsminister och få stöd för regeringens politik i riksdagen, då kan det bli aktuellt med nyval.

Karlssons kritik att Vänsterpartiet skulle ha allierat sig med det högerkonservativa blocket bemöttes snabbt av Jonas Sjöstedt:

— Det visar hur långt till höger den här regeringen står. De står till höger om Moderaterna i den här frågan.

I en kommentar till det höga politiska spel som nu pågår säger Lars Stjernkvist (S), kommunstyrelsens ordförande i Norrköping:

— Fullföljs det här, då har vi en regeringskris. Då har de partier som fällt regeringen tagit över ansvaret för vad som händer sen. Det verkligen inte något som gagnar det som man vill komma åt, men den risken finns ju. Den enda lösningen jag kan se är att man hittar ett sätt att gå V till mötes, i meningen att försöka att ändå göra förändringar av den här reformen.

Statsminister Stefan Löfven säger följande i en skriftlig kommentar till SR Ekot:

”Regeringen arbetar med att utforma reformeringen av Arbetsförmedlingen, i det arbetet är vi öppna för samtal. Nästa steg för mig är att partierna som står bakom Januariavtalet nu diskuterar hur vi går vidare utifrån den uppkomna situationen.”

Källa:
S gruppledare: Regeringen överväger att avgå

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Subscribe
Meddela om
6 Comments
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Ethny
Ethny
7 månader sedan

Det är lite småtragiskt att folk fortfarande inte har förstått att allt detta enbart är en teater och redan uppgjort. Antagligen är många trötta på vad det är som pågår just nu (utan att lägga en större fundering om vad som verkligen försiggår) och att en del börjat ifrågasätta hur demokratiskt demokratin är. Sedan går de på denna teater om och om igen och tror verkligen ”Nu börjar demokratin fungera som den ska igen, hurra!”. För att sedan tycka och tro ”Nämen, nu har ändå politikerna gjort det dem ska och har lyssnat på folket, allting är i sin ordning.”… Läs mer »

Caesar-Aurelius
Caesar-Aurelius
7 månader sedan
Reply to  Ethny

Ja, jag håller med dig. Bara teater, och en dålig sådan dessutom.

Jag slår vad med vem som helst om att denna regering inte kommer att utlysa nyval innan det ordinarie valet.

Ethny
Ethny
7 månader sedan

Oja, de kommer till största del enbart hota om att utlysa nyval. Sedan förlikar de sig till största del.

Skulle det trots allt bli nyval så kommer det ändå inte förändra någonting i grunden.

Om 10-15 år kommer gemen (((SD))):are fråga sig själva vad det var som hände och varför de inte lyssnade på de som varnade om Sionistdemokraternas riktiga agenda och syfte.

Edit: Eller jag kanske är alldeles för optimistisk, och snarare 15-20 år.

Rokviken
Rokviken
7 månader sedan

Detta är bara ett skådespel.
Det behövs något annat och med ryggrad – NMR.

Anders Jonsson
Anders Jonsson
7 månader sedan

Den som inte erkänner att (((regeringen)))
oavsett partibok är lakejer till ett av JUDAR svensk- fientligt (((system))) är alternativt folkförrädare eller hjärntvättade idioter.

Hell seger!
Heil Hitler!

Jan Hjelm
Jan Hjelm
7 månader sedan

Om detta landar i ett nyval, notera då vilka Riksdagsledamöter det är som hoppar av karusellen och landar mjukt med lukrativa chefs- eller styrelsejobb hos banker, koncerner och organisationer. För det är dessa som är de stora folkförrädarna som aldrig haft en tanke på att bidra med något positivt för sitt folk. De var bara intresserade av makten och pengarna.