Regeringen föreslår skärpta straff för mord

INRIKES. Regeringen med justitieminister Morgan Johansson (S) i spetsen har lämnat ett lagförslag för remiss om straffskärpning för mord till Lagrådet. Tanken är att fler mördare ska dömas till livstidsstraff.

Justitieminister Morgan Johansson tror att skärpta straff kan avskräcka den som planerar att mörda.

Idag är utgångspunkten i lagen att de som döms för mord ska få 14 års fängelse och att straffet endast höjs ifall det finns försvårande omständigheter. Detta tycker regeringen är för lite och man har nu lämnat in ett lagförslag på remiss till Lagrådet, som syftar till att få allt fler mördare dömda till livstids fängelse.

— Mord är det svåraste brottet man kan begå. Det är oåterkalleligt, har det väl begåtts, så går det aldrig mer att ta tillbaka. Därför bör man också, enligt min uppfattning, i ökad utsträckning döma till det hårdaste straffet, vilket är livstids fängelse, säger justitieminister Morgan Johansson till Sveriges Radio

Enligt lagförslaget ska det i brottsbalken anges vissa omständigheter som gör att livstids fängelse ska dömas ut som standard. Morgan Johansson säger till P4 att det kan röra sig om att det föregåtts av noggrann planering, att det syftat till att dölja annan brottslighet, att brottet varit särskilt hänsynslöst eller att det inneburit ett svårt lidande för offret.

Justitieministern uppskattar att lagändringen skulle innebära att en majoritet av morden skulle ge livstids fängelse, istället för idag då omkring 30 procent av alla dömda mördare får livstid.

— Skälet till att vi gör den här uppräkningen är legalitetsskäl. Det ska stå klart både för gärningsman eller domstol vad det är som gäller och vilken typ av straff som ska dömas ut, säger han.

Källa:
Regeringen föreslår skärpt straff för mord

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Ethny
Nybörjare
Ethny
1 år sedan

Borde inte detta ha gjorts för länge sedan? Svenskar som begår mord får sitta 20+ år medan invandrare som mördar, och då framförallt av ras-hat gentemot vita (dvs döda för att man är vit(IKEA etc)) får fängelserabatt och lägre straff. Bl.a för att de påstås vara ”ensamkommande barn”, men i verkligheten är de 25-40 år gamla. Vilket i sådana fall brukar landa på 3-10 års fängelse, om de ens får så höga straff. Vad kan motivet vara, varför just nu? Hur blir det om en motståndsman som i ren självförsvar skyddar sig själva och andra (där (((de))) inom rättsväsende alltid… Läs mer »

Sigfrid
Nybörjare
Sigfrid
1 år sedan
Reply to  Ethny

Du har helt rätt i dina tankar om hur denna lag kommer att tillämpas av vårt korrupta rättsväsende.Importerat avskum kommer som alltid att komma lindrigt undan medan man som svensk kommer att dömas hårt.

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan

Jag föreslår först och främst skärpta straff för regeringen.