Regeringen förbjuder sammankomster på 50 personer: ”Kommer att bli utdraget”

CORONAKRISEN. Böter eller fängelse på upp till sex månader väntar den som anordnar en allmän sammankomst på fler än 50 personer. Detta enligt ett nytt beslut av regeringen under fredagen.

Den 11 mars beslutade regeringen att förbjuda alla sammankomster på 500 personer eller fler. Enligt rapporter har detta i stort efterlevts, även om exempelvis kändisbögen Jonas Gardell och Ingrid Carlqvists andlige vägledare, sionistpastorn Lars Enarson, har kringgått förbudet genom att hålla sammankomster där man begränsat antalet deltagare till strax under 500.

Under veckan har dock antalet smittade och döda av coronaviruset Covid-19 ökat drastiskt i Sverige, med 92 rapporterade dödsfall i skrivande stund. Detta har föranlett att regeringen beslutat att ytterligare begränsa hur många personer som tillåts att samlas på en och samma plats, rapporterar Aftonbladet.

Enligt det nya direktivet får inte fler än 50 personer samlas. Beslutet gäller från och med den 29 mars och tillsvidare.

Den som bryter mot förbudet riskerar att straffas.

— Den som ändå arrangerar en sammankomst riskerar böter eller fängelse upp till sex månader, sade inrikesminister Mikael Damberg (S) under en pressträff på fredagen.

Under samma pressträff sade statsminister Stefan Löfven (S):

— Steg för steg fattas beslut för att skapa de bästa förutsättningarna för att samhället ska klara av den här krisen. Insikten om krisens allvar måste delas av alla. Vi har många tuffa månader framför oss. Det här kommer bli utdraget.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
5 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
4 månader sedan

Satsa på att genomföra 10 st 50-personers demonstrationer spridda över landet.

Harald
Nybörjare
Harald
4 månader sedan
Reply to  Jan Hjelm

Är väl Johansson och Eliasson glada nu. Säkert deras beslut. Stoppar alla protester mot dem och dom slipper motståndardemonstrationer som dom ville.

Harald
Nybörjare
Harald
4 månader sedan

Gardell och Carlqvist kringgick inte förbudet. Dom lydde det.
Men hur blir det med 1 maj?

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
4 månader sedan
Reply to  Harald

Är det tillåtet för polisen att samlas fler än 50 st till samma plats? En demo per näste ska väl gå att trumma ihop? Korta resvägar är ju en fördel. Sossar och rödingar kan inte ha några större motdemonstrationer, så de kan ju inte störa mer än en högstadieklass från en flickskola..

Ethny
Nybörjare
Ethny
4 månader sedan
Reply to  Jan Hjelm

Rent logiskt gäller det inte polisen
med ”strikt” offentlig sammankomst.

Precis som att skolor m.m inte heller gäller <50 pers. Finns undantag dvs.