INRIKES. Regeringen meddelar nu att de kommer att betala tillbaka de resterande 4,9 miljarder kronor som de har varit skyldiga landets kommuner efter den så kallade flyktingkrisen.

Sverige drabbades av en massinvasion av rasfrämlingar, däribland många ”ensamkommande flyktingbarn”, under den så kallade flyktingkrisen 2015. Men det tog inte slut där, för sedan dess har det även fortsatt att välla in rasfrämmande människor i landet. Detta har i sin tur inneburit att kommuner runt om i landet har tvingats att ordna fram bostäder till dessa till en kostnad av flera miljarder kronor, vilket man mirakulöst även lyckats med trots en rådande bostadsbrist.

Regeringen meddelar nu att staten kommer att betala tillbaka de återstående pengarna som de är skyldiga Sveriges kommuner för den så kallade asylmottagningen av dessa ”flyktingar”.

— Vi kommer nu att nolla den skuld som staten har haft till kommunerna för kostnader som de har haft, säger finansminister Magdalena Andersson (S).

Enligt kommunerna ska de allt som allt ha legat ute med 10,6 miljarder kronor och regeringen kommer nu i år att betala tillbaka de 4,9 miljarder kronor som återstår av skulden. Pengarna kommer att vara ett engångsbelopp i vårändringsbudgeten, som presenteras i mitten av april.

Andersson försäkrar dock att trots att det är en stor summa pengar, så kommer detta inte att ha någon påverkan på någonting annat.

— Det går ju starkt i svensk ekonomi och vi har ju stora överskott i statsfinanserna, det gör att vi har möjlighet att betala det här men ändå har rejäla marginaler i statskassan, säger Andersson.

Källa:
Kommunerna får fem miljarder för flyktingmottagande


  • Publicerad:
    2018-04-07 16:45