Rebecca Weidmo Uvell nekas hyra ”Folkets bio”: ”Hoppas ni hittar annan lokal!”

YTTRANDEFRIHET. Författarna till en kommande bok om hoten mot yttrandefriheten i Sverige förbjuds hyra Folkets bio i Visby för att lansera boken. De delar nämligen inte rätt ”värdegrund”.

Rebecca Weidmo Uvell och Ann Heberlein är utsatta för yttrandefrihetsbegränsning.Foton: Twitter och Ann Heberlein (CC BY-SA 3.0)

Kassören för Folkets bio i Visby, Birgitta Örtbrant, tog saken i egna händer för att stoppa Rebecca Weidmo Uvell och Ann Heberlein från att hyra Folkets bios lokal.

Författarna har via folkfinansiering samlat ihop tillräckligt mycket pengar för att via förläggare ge ut en bok om den numera decimerade rättigheten till yttrandefrihet.

Boken skulle lanseras under politikerveckan i Almedalen på Gotland.

Utan tidigare förvarningar och i brott mot Folkets bios stadgar, fick de strax efter sin bokning av lokalen veta att endast aktörer som delar det delvis skattefinansierade och ”politiskt obundna” Folkets bios värdegrund får hyra lokalen.

”Folkets bio ljuger”
Enligt Weidmo Uvell ljuger Örtbrant genom att hävda att hon inte ens har befogenhet att besluta om uthyrning. Beslutet skulle alltså ha kommit från ”någon annan”. Men Folkets bio i Visby tecknas av ”högst tre medlemmar varav kassören är en”.

Författarna får också beskedet att frågan om deras hyrande av lokalen skulle ”tas upp på ett styrelsemöte”, men det visar sig att inga sådana möten behöver hållas för att bevilja bokare till evenemangslokalen.

Efter fullbordad avbokning låter Folkets bio hälsa att lokalen tyvärr blivit dubbelbokad. Det finns indicier på att det är en bluffbokning, och författarna får inget erbjudande om nya bokningstider. Istället skriver de en hälsning som avslutas med ”Hoppas ni hittar en annan lokal!”.

Aktörer som har åsikter som avviker från regeringens, bolagsmassmediernas och universitetens åsikter hindras allt oftare från att uttrycka sina åsikter. Förtrycket mot politiska partier som Nordiska motståndsrörelsen, Alternativ för Sverige och Sverigedemokraterna är väldokumenterade.

Alltfler drabbas – väntas bli allt värre
Men uthyrningsstopp av lokaler och censur drabbar allt fler. Konstnärer som vill utmana rådande normer, som Dan Park, Markus Andersson och Lars Vilks; förespråkare av alternativa hypoteser att prövas vetenskapligt, som föreningen Cui Bono, och opinionsbildare med ”avvikande narrativ”, som Weidmo Uvell och Heberlein.

Problemet väntas komma att förvärras. 2017 sade den avpolletterade före detta partiledaren för Socialdemokraterna, Håkan Juholt till en journalist:

Hur gammal är din son? Fyra? När han är gammal kommer han inte att leva i en demokrati utan i en teknokrati, eller en diktatur. Det är så in i helvete sorgligt. Jag är ledsen att säga det, men jag är 100 procent säker. Vi håller på att avveckla demokratin.

Ännu värre i USA – än så länge

Jared Taylor (v) och Joseph McCarthy (h). McCarthys kamp mot kommunismen i USA på 1950-talet var i lika hög grad en kamp mot den judiska makten som ofta artikulerades genom kommunismen.

Den amerikanske förespråkaren för bevarandet av vita och vit kultur, Jared Taylor, säger i senaste avsnittet av Nordisk alternativhögers radiopodd Vita Pillret, att situationen med åsiktsförtryck i USA nu har utvecklats till den värsta i USA:s historia.

I USA får inte vita människor med politiskt avvikande åsikter hyra statligt ägda fastigheter. Numera är Taylors organisation New Century Foundation och American Renaissance därför hänvisade till att hålla möten i statsägda parker och dylikt.

De flesta faciliteter är dock privat ägda, och trots att hans möten på exempelvis hotell har erbjudit goda inkomster för företagarna, stoppas han från att använda dem. Företag som äger auditorier eller hotell utsätts för attacker och mordhot från antidemokrater som vill hindra yttrandefriheten.

— USA påstår sig vara landet för yttrandefrihet och rättigheter av alla slag, men så är det inte, säger Taylor.

— Jag vill påminna folk om att vid höjdpunkten under McCarthy-eran på 1950-talet kunde det amerikanska kommunistpartiet hyra en balsal på ett hotell. Ingen skulle komma på tanken att sätta press på ett privatägt hotell för att göra det omöjligt för kommunistpartiet att träffas. Så på det viset är atmosfären i USA idag ännu mer förtryckande än under kommunistjakten på 1950-talet i USA, säger Jared Taylor.

Rebecca Weidmo Uvells och Ann Heberleins bok om den avvecklande yttrandefriheten i Sverige släpps i sommar.

Källor:
Inte hela folkets bio i Visby
Vita Pillret #75 – huVita Pillret [Gäst] Jared Taylor

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments