GÖTEBORGSRÄTTEGÅNGEN. Åklagaren och judisk makt-rörelsen är besvikna efter dagens nederlag i det uppmärksammade Göteborgsmålet. Men enligt rätts- och yttrandefrihetsexperter är domen välmotiverad och en fingervisning i hur även högre instanser kommer att resonera ifall den överklagas.

Det var en besviken åklagare Jonas Martinsson som kommenterade sitt nederlag under fredagen då domen i den uppmärksammade Göteborgsrättegången kungjordes. Även om fem personer dömdes för våldsamt upplopp lyckades inte Martinsson få en enda person dömd för hets mot folkgrupp, vilket var hans huvudpoäng under hela ärendet.

Domen har dock hyllats av bland annat yttrandefrihetsexperten Nils Funcke, som beskriver den som ”välmotiverad”.

— Demonstrationsrätten syftar till att säkerställa den fria åsikten och ska skydda även de som uttrycker vidriga och avskyvärda åsikter, kommenterar han till SVT Nyheter.

Han delar tingsrättens uppfattning om att man inte begår ett brott bara för att man deltar i en nationalsocialistisk demonstration.

— Hur mycket man än avskyr en organisation eller politiskt parti måste man sätta yttrande- åsikts- och föreningsfriheten högre än den avskyn, säger Funcke.

Han kritiserar även polisens försök att stoppa demonstrationen i förväg och menar att det inte är polisen som ska bestämma vem som får demonstrera eller inte.

— Då får vi en politisk polis och det vill vi inte ha. Polisen ska skydda alla demonstranter – veganer, anarkister och nazister, säger han.

Vidare sågar han idén om att förbjuda Nordiska motståndsrörelsens symbol, Tyrrunan.

— Då tar det bara ett fornminnesmärke eller något i stället.

Även den judiskägda tidningen Aftonbladets rättskrönikör Oisín Cantwell menar att den friande domen är rimlig och välunderbyggd.

Cantwell menar att det är ”uppenbart att Ida Daamgard och Sarah Alberius, målets två juristdomare, har ansträngt sig för att författa ett resonemang som tål en kritisk granskning”. Särskilt beröm ger han dem för hur de använt sig av tidigare avgöranden i hovrätten och Högsta domstolen, samt till och med Europakonventionen för att motivera de friande domarna i hets mot folkgrupp-delen.

Han menar att rättegången påminner om liknande rättegångar på 90-talet, då vissa symboler bedömdes som så starkt förknippade med Tredje riket att det ansågs som brottsligt att bära dem. Men jämförelsen med dessa domar haltar, enligt Cantwell:

Men symbolerna som prövades den gången hade en betydligt mer allmänt känd och starkare koppling till tredje riket och tankar om rasöverlägsenhet än vad som är fallet med exempelvis tyrrunan.

Cantwell är övertygad om att åklagaren kommer att överklaga domen, något som åklagare Martinsson själv inte är lika övertygad om. Men samtidigt menar Cantwell att ett överklagande ser ganska utsiktslöst ut då ”dagens dom är en fingervisning så god som möjlig om hur högre instanser kommer att resonera”.

Göteborgsdomen diskuterades tidigare idag i en extrainsatt Nordisk Radio-sändning med Nordisk Radio-chefen Fredrik Vejdeland, Nordiska motståndsrörelsens presstalesman Pär Öberg och Nordfronts nyhetsredaktör Simon Holmqvist.

Källor:
Yttrandefrihetsexpert om NMR-dom: Välmotiverat
Den friande domen för Nordiska motståndsrörelsen är en fingervisning


  • Publicerad:
    2019-10-25 14:45