Rasfrämlingar utan medborgarskap kan avgöra flera småländska kommunval

INRIKES. Nyanlända utan medborgarskap kan komma att avgöra valet i flera kommuner i Kalmar län. I vissa av de småländska valdistrikten utgör de hela 18 procent av de röstberättigade.

I Kalmar län är de så kallade nyanlända rasfrämlingarna som inte har svenskt medborgarskap så pass många, att det kan komma att bli dem som avgör valet i flera kommuner.  I några av valdistrikten är exempelvis var femte röstberättigad inte svensk medborgare.

För att få rösta till landstinget och kommunfullmäktige krävs det nämligen inte att man har ett svenskt medborgarskap, vilket innebär att både utomeuropéer, och även statslösa, får rösta om de varit folkbokförda i Sverige i tre år i följd före valdagen.

Socialdemokraten Nasim Malik säger att han tycker det är extra viktigt att invandrare röstar, så att partier som värnar om det svenska folket inte får inflytande. Malik uppger även att hans mål är att öka valdeltagandet bland så kallade nyanlända.

— Det är mycket viktigt att få med de nya svenskarna i vår demokratiska process, säger Malik.

I valdistriktet Hultsfred Södra utgör dessa så kallade nyanlända hela 18,8 procent av valdeltagarna. I Norrliden Västra är motsvarande siffra 18 procent och i Fågelfors är andelen 15,7 procent.

Men de politiska partierna i Kalmar ställer även upp med kandidater som saknar medborgarskap. Inom Liberalerna är andelen högst med 6,2 procent.

I valet är det totalt totalt 578 000 röstberättigade som saknar svenskt medborgarskap som kommer kunna rösta, vilket motsvarar totalt 7,4 procent av landets alla röstberättigade.

Källa:
Nyanlända kan avgöra kommunval

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Karl-Путин A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Medborgarskap är en social konstruktion. Enligt SD och resten av 8-klövern är alla humanoider och subhumanoider svenskar om de vill anamma svenskheten, eller åkt tunnelbana.