RK #24: Skandinavism och Nordiska folkhögskolan

RADIO KUNGÄLV. Ikväll kommer vi att göra en rejäl djupdykning i skandinavismen och den kulturkamp som ledde till bildandet av Nordiska folkhögskolan i Kungälv.

I Kungälv, uppe på berget i Fontin, finns Nordiska folkhögskolan som verkar för den nordiska idén och som har direkt koppling till skandinavismen, en rörelse som bland annat Esaias Tegnér och HC Andersen var en del av. Ikväll kommer vi att gå in på djupet i denna pro-nordiska rörelse och hur det kom sig att just Kungälv blev centrum för skandinavistiska tankar i vår tid.

Fredrik Vejdeland kommer att berätta om skandinavismens historia och hur denna kulturkamp ledde till Nordiska folkhögskolans skapande. Därefter berättar Daniel Nordberg, som själv gått på Nordiska folkhögskolan, mer om sina erfarenheter av skolan.

Detta och mer ikväll klockan 18:00. Missa inte detta!

Listen to ”Radio Kungälv” on Spreaker.

Om Radio Kungälv

Radio Kungälv är ett lokalt radioprogram av och för Kungälvsbor med fokus på nyheter, lokalpolitik och historia. Vi sänder live på söndagar 18:00-19:30.

Programmet tar upp lokala nyheter och gör historiska reportage från i första hand Kungälv, men också Bohuslän och Västkusten. Vi tar även in gäster med anknytning till Kungälv med omnejd.

Programmet drivs av Elin Reinhardt (programledare), Fredrik Vejdeland, Daniel Nordberg samt Peter Albinsson (producent). Elin, Fredrik och Peter återfinns även i programmen Radio Regeringen, Ledarperspektiv samt Lifsferill.

Som nyhetsförmedlare fyller Radio Kungälv ett stort tomrum. Programmet kommer att ta upp ämnen som lokal mainstream-media förvränger eller inte tar upp. Vi beskriver den mångkulturella verkligheten som den ser ut utan skygglappar.

Vi tar gärna in andra röster i programmet och tar tacksamt emot tips på hur vi kan förbättra programmet. Har du insider-information om det mångkulturella kaoset eller andra saker som händer i Kungälv, tveka då inte att kontakta oss. Mejla oss på radiokungalv@nordfront.se.

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Karl-Путин A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Kungälv ligger naturligtvis både geografiskt och kulturellt bäst till som huvudstad i den kommande unionen Norden.

Karl-Путин A
Medlem

Häller med Peter Albinsson – det var först efter att jag hade gått 4-årig teknisk som jag kände att jag hade lärt mig något.

På tal om dagens Nordiska folkhögskolan – när befann sig herrskapet senast på Östra gatan och såg vilka import- och hbtsopor som går där idag. Jag erbjuder på stående fot redaktionen på svensksafari (hålla utkik efter utrotningshotade svenskar ) kl. 9 med efterföljande lunch på Hatten efteråt.

Karl-Путин A
Medlem

Fela mig gärna om jag har rätt, men Kärleksstigen har ingen geografisk anknytning till Nordiska folkhögskolan, utan går från Västra gatan förbi biografen Trappan upp mot Övre Fontinskolan.

Övre Fontinskolan har länge varit ökänd för att importerade DNA-sopor i 15 till 30-årsåldern på sin väg från centrum mot det invandrartäta området på Fontinvägen dödshotat svenska skolbarn ända ner i förskoleålder.