Putin vill stärka Rysslands militära makt för att hävda landets oberoende

I sitt sjunde årliga tal i Kreml som president adresserade nyligen Vladimir Putin skarp kritik mot USA och deras strävanden att försöka dominera världen. Putin sa även att Ryssland ska bygga upp sin ekonomiska och militära makt igen, efter dess förfall efter Sovjetunionens sammanbrott.

Huvudfokus i talet låg på frågan om behovet att understödja den inre säkerheten i landet. Putin framförde att Ryssland behöver en stark krigsmakt, inte bara för att skydda sig mot potentiella angrepp, utan även för att kunna motstå utländska politiska påtryckningar.

Putins hävdande avslöjar en ökad ilska bland flertalet ryska politiker över vad de betraktar som västliga försök att vinna inflytande över rysk politik, affärer och landets relationer till dess grannländer, som t.ex. Ukraina och Vitryssland.

– Vi måste alltid vara beredda att slå tillbaka varje påtryckning mot Ryssland för att stärka andras positioner på bekostnad av vår, sa Putin. – Ju starkare vår militära makt är, desto mindre frestande kommer utövandet av sådana påtryckningar att vara mot oss.

Putin påpekade att Ryssland försvarsbudget är 25 gånger mindre än USA:s.

– Deras hus är deras fästning – bra för dem. Men det betyder att även vi måste bygga vårt hus stark och pålitligt.

Satt i relation till hur länder i vårt närområde gör sin säkerhetspolitiska bedömning, är den svenska dito desto mer förbryllande. Medan andra länder stärker sina försvar, skrotar Sverige sitt. Med vårt nuvarande försvar kan vi inte längre stå emot ett potentiellt angrepp, och vi kan definitivt inte göra det som Putin vill åstadkomma med Ryssland – stå emot yttre politiska påtryckningar. Och så länge vi har förrädare vid statsrodret i Sverige kommer vi att förbli en trogen lydstat för främmande makter.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments