Putin skänker sin månadslön till antiryska judar

För ett par veckor sedan slog världens största judiska museum upp sina portar i Moskva. Syftet med det nya museet är att påminna ryssarna om ”Rysslands antisemitiska historia”.

Den som besöker museet får först uppleva hur Salomo tempel i Jerusalem förstörs av romarna, och hur judarna förskingras. Efter detta vallas besökarna vidare och får se de av judarna som hamnade i tsar-Ryssland, Sovjetunionen och sedermera i dagens Ryssland.

Tsar-Ryssland målas upp som någonting extra hemskt, eftersom judarna då var förpassade till att leva i särskilda byar.

I museet finns ett ”toleranscentrum”, där det är meningen att besökarna ska ”ifrågasätta sin inställning till människor av annan etnisk bakgrund”.

Enligt museidirektör Simon Hewitt är rasism och nationalism ett växande problem i Ryssland. I en nyligen genomförd intervju med Sveriges radio säger Hewitt: ”Vi hoppas att vi genom att utbilda den yngre generationen, och genom att ta hit så många skolgrupper som möjligt, ska kunna utmana de fördomar de [ungdomarna] kan tänkas ha och därigenom bygga ett mer tolerant samhälle”.

Det judiska museet i Moskva ska ha kostat motsvarande 330 miljoner kronor att bygga och har främst finansierats av privata donationer. Bland de som donerat till bygget kan nämnas Viktor Felixovich Vekselberg, en av Rysslands rikaste oligarker, tillika jude. Även Rysslands president, Vladimir Putin, har varit givmild och skänkt en hel månadslön till museet.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om