Putin censurerar sajter som sprider ”fake news” och ”missaktning mot staten”

YTTRANDEFRIHET. Myndigheter i Ryssland ges befogenhet att blockera webbplatser som anses bryta mot förbudet om ”fake news” och ”uppenbar respektlöshet mot staten”.

Nu har Rysslands president Vladimir Putin undertecknat en ny lag som gör det möjligt att straffa alla individer och onlinemedier om de av staten anses sprida ”fake news” och information som visar bristande aktning mot ryska staten.

Bötesbeloppen kommer att uppgå till 1½ miljon rubel vid upprepad spridning av ”fake news”, vilket motsvarar cirka 216 000 kronor.

Att skymfa statliga symboler och myndigheterna, inklusive president Putin själv, straffas med upp till motsvarande 43 000 kronor och 15 dagar i fängelse vid upprepade lagbrott.

Straffen utdelas olika beroende på om brottslingen är medborgare, tjänsteman eller en juridisk institution.

Fler än 100 journalister och kändisar har skrivit under en petition som motsätter sig lagarna. De anser att de nya yttrandefrihetskränkande lagarna utgör ”faktisk censur”, något som det ryska folket anses vara ”allergiska” mot efter Sovjetunionens tid, då all information detaljstyrdes av staten.

Men Dmitry Peskov som är talesman för regeringen säger att ”man kan knappast hålla med om att detta är någon form av censur. Den här sfären, fake news-sfären, förolämpningar och så vidare, är hårt reglerad i många av världens länder, även i europeiska stater. Detta måste otvivelaktigt göras i vårt land”.

Källor:
Путин подписал законы о фейкньюс и неуважении к власти
Kremlin says anti-fake news bill not an attempt at censorship

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

2
Lämna en kommentar

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Klaus_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Lite lustigt att kollaboratörerna i vårt land gapar och gastar om yttrandefriheten i Ryssland, när Putin egentligen endast gör samma sak som de gör här – anstiftat av samma judiska herrar. I Ryssland har man ett allvarligt problem i form av paragraf 282 i den ryska brottsbalken, med vilken man åtalar personer som lägger upp ”membilder” på sociala media – precis som här.

https://www.themoscowtimes.com/2018/10/04/will-russia-stop-arresting-citizens-for-memes-a63090

Klaus
Medlem

Förbjuda skymfa statliga (nationella) symboler är rätt. Men tänker jag på politikerna i Tysklands regering och parlament, som upprätthåller Holocaust-diktatet och Holocaust-lagar som straffar otroligt hårt författare av vetenskapliga rapporter om Auschwitz, så har jag svårt att inte kalla politikerna kriminella ockupationsagenter. De plundra och förtrycka det tyska folket. (Efter världskrig 1 var det Versaille-diktatet.) Tyvärr finns det också fega karriärister bland folket och politikerna. Trots allt skulle man bemöda sig kritisera sakligt, men angående förintelsen är det olagligt, dvs brottsligt, i Putins Ryssland sedan 2014. Sovjetunionen och Polen hade manipulerat byggnader i Auschwitz. Putin har hittils gjord politik åt… Läs mer »