Proletären: ”Sionism är en rasistisk idé om särrättigheter för en etnisk-religiös grupp”

POLITIK. I en ledarkrönika i den kommunistiska tidningen Proletären slår skribenten fast att ”sionism är rasism” som syftar till en stat byggd på ”särrättigheter för en etnisk-religiös grupp”.

I en ledarkrönika av August Eliasson i Kommunistiska Partiets tidning Proletären framförs ovanligt hård kritik mot terrorstaten Israel och mot sionismen som politisk idé.

Artikeln publicerades lagom till finalen av Eurovision Song Contest som hölls i Tel Aviv i Israel. Artikeln tar avstamp i SSU Malmös sång på 1 maj där textraden ”Krossa sionismen” ingick och den debatt detta skapade.

Eliasson framhåller att det är högst rimligt att kräva att sionismen krossas med motiveringen att ”sionismen bygger i grunden på idén om en etnisk-religiös stat först och främst för judar”. Han utvecklar resonemanget:

Det manifesteras i den israeliska grundlagen där Israel definieras som ”det judiska folkets stat”, med ett självbestämmande ”unikt för det judiska folket”. Det manifesteras i över 50 lagar som på olika sätt diskriminerar arabiska medborgare i Israel.

Eliasson anser dessutom att det inte räcker med att kritisera den israeliska regeringens politik, utan att hela det sionistiska statsprojektet Israel måste ersättas. Han skriver också:

En sådan stat, byggd på sionismens rasistiska idé om särrättigheter för en etnisk-religiös grupp, kan inte vara annat än en kolonial apartheidstat byggd på folkfördrivning.

Att kommunister i allmänhet och Proletären i synnerhet har kritiserat Israels förtryck av bland annat palestinier är i sig inget nytt. Däremot kanske ordvalet om ”särrättigheter för en etnisk-religiös grupp” förvånar en och annan vänsterbliven.

En annan politisk rörelse som däremot med stolthet skanderade ”Krossa sionismen!” i dess fullständiga innebörd på 1 maj var Nordiska motståndsrörelsen, som höll demonstrationer i både Kungälv och Ludvika.

Källa:
SIONISM ÄR RASISM OCH APARTHEID

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

 • Lingonet says:

  Man häpnar! Inte bara för det överraskande påståendena, utan även för okunnigheten om kommunism/socialism (inte national-).
  Karl marx och friedrich engels var bägge judar.
  Men annars bra att prol. hittar, eller delvis ser, grundproblemet, och vågar skriva det öppet.
  Nu väntar vi på det aldrig uteblivna svaret :))
  Och Pudlarna!

  • Grottbjörnen says:

   Som med många andra ideer som de har ”varit först med” så var väl den socialistiska grundideen något som Marx bara präntade på papper och sa sig ha ”uppfunnit” men som egentligen funnits mycket länge, primitiva samlar-jägar samhällen är oftast socialistiskt organiserade, klassindelning och kastsystem osv. var något som kom med jordbruket och specialiseringen inom olika yrken, behovet av en militär styrka etc.
   Mao. så är den socialistiska grundtanken inte ett judiskt påhitt, däremot är ”marxismen” det.
   Därför har vi lika stor rätt som en marxist, om inte mer, att kalla oss socialister

   • Caesar-Aurelius says:

    I det tysta viskade de tysknationella andarna till varandra, att de misstänkte, att vi i grund och botten vore en sorts marxister, kanske rätt och slätt maskerade marxister eller ännu hellre socialister.

    För än i denna dag har inte dessa ljushuvuden förstått skillnaden mellan socialism och marxism.

    A.H.

 • Charlie says:

  Det i sig inget problem att ett land har etniska särrättigheter för sitt eget folk. Tvärtom visar det ju att de styrande bryr sig om sina egna. Det är ett större problem när särrättigheterna går till etniskt främmande folk som i Sverige ex.


 • Lämna ett svar