GRANSKNING. Nordfront.se började på onsdagen undersöka den nyskapade Facebook-gruppen ”Ja till somalier i Forserum”. Nu visar det sig att personer från företaget MENASERVE är med och administrerar och koordinerar gruppen.

Bakgrunden till gruppens bildande
Det var under gårdagen som massmedia med SVT i spetsen lanserade en kampanj till stöd för somalier i den småländska byn Forserum.

En somalisk lokal sägs ha utsatts för stenkastning. En somalisk man påstås även ha misshandlats utan att redogöra vidare detaljer om denna händelse. I inslaget visas ett trasigt fönster, och somalier som befinner sig i Forserum berättar på bred somaliska om hur rädda de är.

”Hon visar sitt stöd”
Tidigare idag publicerade SVT en artikel som lyfter fram 18-åriga Nathalie Johansson från Forserum som grundare av Facebook-gruppen.

– Jag skapade gruppen för att hjälpa till och skapa en gemenskap, så att de inte ska känna sig rädda och veta att vi finns här för dem, säger hon till SVT.

Att massmedia ofta väljer att lyfta fram unga flickor som initiativtagare är något som börjar bli mer regel än undantag. Ett annat exempel på detta är då Helahälsingland.se lyfte fram tre 17-åriga tjejer som arrangörer av en ”manifestation mot rasism” som de själva i praktiken sjösatt. I fallet Forserum har man velat lyfta fram Nathalie Johansson, men utelämnar andra krafter bakom kampanjen.

Facebook-gruppen har en ung initiativtagerska enligt SVT.

Hänvisar till näringsidkare
Då redaktionen ringer upp henne vill hon inte medverka i en intervju, utan hänvisar direkt till en annan person.

— Du får tala med Daniel Stråle som också är administratör för gruppen. Hans kontaktuppgifter finns på Eniro.

Nordfront bestämmer sig för att ringa Daniel Stråle, men innan samtalet uppdagas det att han driver ett företag kallat MENASERVE. Företagets namn består av två sammanslagna engelska ord, MENA och SERVE, vars innebörd kan översättas till ”Att tjäna Mellanöstern och Nordafrika”.

Företag som håller seminarium på skolor
I sin verksamhetsbeskrivning skriver företaget:

— Företaget ämnar att erbjuda seminarier för skolor och föreningar för att informera om möten med andra kulturer.

2012 lanserade företaget seminariet ”kulturrummet”. Priset för ett sådant seminarium är 1000 kr i timmen, exkl. moms och reseersättning.  Att han sysslar med denna verksamhet förnekas först av Daniel Stråle när Nordfront ringer upp honom.

— Gör jag? Nu vet jag inte om du läst på riktigt.

Först när han ordagrant får höra sina egna prisangivelser så trillar polletten ner, även om han fortsätter att förneka att han har någon form av vinstintresse.

MENASERVEs webbplats. I vänsterspalten marknadsför de ”kultur-rummet”

”Ingen politiker”
Han vill inte svara på frågan om någon somalier blivit rånad, misshandlad och satt eld på. Något som hände en ung svensk för en månad sedan. Vem som ska försörja den stora mängden somalier som varje vecka kommer till Sverige vet han inte heller.

— Jag är ingen politiker, svarar han kort.

Frågan är densamma som 12 av Sveriges kommuner ställde till regeringen i början av månaden.

Internetbatalj om Forserum tycks ha börjat
Då vi accepterats i Facebook-gruppen visar det sig att det pågår ett fullskaligt kommentarskrig bland gruppens medlemmar. Bland annat tillkännager en äldre svensk herre sig som sarkastisk näthatare:

— Hemska svenskar! Låt oss alla visa vårat stöd för dessa stackars somalier genom att öppna våra hem, famnar och plånböcker! Låt ej rasismen segra.

En halvtimme senare skriver 18-åriga Nathalie Johansson:

—- Nu har vi fått en mot grupp som heter :” nej till somalier i Forserum”!! jag bara väntade på att den gruppen skulle komma!!

Inledningen av samtalet med Daniel Stråle:

Av: Robin Palmblad och Martin Saxlind


  • Publicerad:
    2012-08-23 15:28