Professor säger det invandringskritiker alltid sagt: Migrationen en fortsatt förlustaffär för Sverige

INRIKES. I en debattartikel i Dagens Industri argumenterar professor Mats Hammarstedt för att migrationen till Sverige är en förlustaffär även ur ett långsiktigt perspektiv. 

I debattartikeln påpekar Mats Hammarstedt att i princip samtliga vetenskapliga studier visar att resurser tas från inrikes födda och ges till utrikes födda.

En rad vetenskapliga studier har ägnats åt frågan om invandringens påverkan på Sveriges offentliga finanser, och resultaten är i hög grad samstämmiga. Varje år omfördelar den offentliga sektorn resurser från inrikes födda till utrikes födda, och den långa tid det tar för flyktinginvandrare och deras anhöriga att etablera sig på arbetsmarknaden gör att flyktinginvandringen innebär en kostnad för de offentliga finanserna även lång tid efter det att flyktingarna invandrat till Sverige.

Hammarstedt påvisar den anstormning av utomeuropeiska människor Sverige har tagit emot under knappt 20 år. Han skriver att under 2000-talets början fanns det 55 000 människor som var födda i Afrika och 220 000 födda i Asien. År 2019 var siffran 230 000 födda i Afrika och 780 000 var födda i Asien. Då räknar inte professorn med alla personer som fötts på svensk mark av utomeuropeiska invandrarföräldrar.

Professorn erbjuder en liberal lösningen på det liberalt skapade problemet genom att framhäva att dessa människor måste integreras in i det svenska samhället. Vem som skall utföra den här integrationen ger han inte svar på.

En stor del av den framtida integrationsutmaningen ligger i att göra nyanlända med kort utbildning anställningsbara.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments