Professor: ”Mindre vanligt än förr att judar bakar festbröd med människoblod”

JUDISK KULTUR. En egyptisk professor sade i TV i helgen att vissa judar fortfarande bakar matzah-bröd med människoblod till högtiden pesach.

Matzah, ett festligt bröd.

Inför den judiska ”påsken”, pesach, bakar judarna gärna festbrödet matzah, ett tunt ojäst bröd.

I det egyptiska tv-programmet Blå linjen den 13 juli intervjuades Fouad M. Abdel Waheb, professor i hebreiska vid King Saudi University.

Under intervjun förklarade han att judarna traditionellt bakar det speciella festbrödet med mjöl och människoblod, rapporterar Jerusalem Post.

Förr var detta vanligt bland judar, men idag är det bara de ultra-ortodoxa judarna som bakar brödet på detta traditionella vis, sade Fouad M. Abdel Waheb.

— Vid Gud, jag vet inte varifrån de tar blodet, sade professorn. Jag tror att det sker genom judars offer eller en sorts blodgivningsdonationer för att kunna baka det.

Han tillade att det är ohälsosamt att äta människoblod.

Jerusalem Post tillbakavisar påståendena. Men juden Ariel Toaff, professor i judisk renässans- och medeltidshistoria vid universitetet Bar-Ilan i Tel Aviv publicerade 2007 boken Blood Passover som bland annat visar den historiska förekomsten av blodbrödet. Boken handlar om judiska ritualmord i Europa under renässansen och medeltiden.

Materialet till boken har tillkommit genom Toaffs studier av originaldokument på engelska, franska, tyska, italienska, latin, hebreiska och jiddisch.

Då boken publicerades väckte den en storm av protester, bland annat från den judiska lobby- och förföljelseorganisationen ADL. Upplagan drogs tillbaka och finns nu bara att tillgå via internet.

Nedan kan ses ett utdrag ur intervjun med Fouad M. Abdel Waheb.

Källor:
Haredi Jews eat matzah with ‘human blood,’ Egyptian Hebrew scholar claims
Metapedia/Blood Passover (2007)

Dela artikeln på sociala medier:

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Innateus Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Innateus
Gäst
Innateus

Mycket har man hört om judarna, men att de var kannibaler…! Vem hade kunnat ana det?