Professor i statistik: Stanna hemma i april om någon gång!

CORONAKRISEN. En professor i statistik beräknar enligt TT/Omni att april blir den stora smittomånaden i Sverige. Innan månadens slut är hälften av befolkningen smittad och före slutet av maj två tredjedelar. Den som genom egen isolering i en månad vill och kan bidra till sin egen och andras hälsa, ska välja april, råder han.

Coronaviruset Covid-19. Genrebild. Foto: Pixabay (Public Domain).

TT har intervjuat Tom Britton, som är professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet och arbetar med modeller för smittsamma sjukdomars inverkan på folkgrupper.

I intervjun hävdar professorn att Covid-19 är en så pass smittsam sjukdom att över hälften av Sveriges befolkning kommer vara smittad före första maj. Därefter kommer smittspridningen gå något långsammare och leda till en befolkning till två tredjedelar smittad av sars-cov-2 i slutet av maj. Efter detta kommer pandemin börja avklinga, menar han.

Han påpekar att detta är ett antagande som bygger på ett annat antagande som han finner rimligt, det att mellan en halv miljon och en miljon svenskar är smittade för närvarande. Han fortsätter med rådet att den som är beredd att någon gång under pandemin, för sin egen och andras hälsas skull, hålla sig isolerad i en månad – han bör välja april månad för att uppnå bästa resultat. Tiden före och efter april kommer visa sig mindre välanvänd för den som isolerar sig i detta syfte, menar han.

Man kan enligt Britton anta att under april månad är ungefär en av tio personer smittobärande. Det innebär att det genomsnittligt räcker att en person kommer i tillräckligt nära kontakt med tio andra för att bli smittad. Under andra hälften av maj samt i juni kommer det däremot krävas att man träffar fler för att bli smittad, hävdar han.

Dessa antaganden grundar sig på epidemiologers uppskattning att Covid-19 för närvarande har en ”smittsamhet” på 2,5 . Det innebär att en smittad person i genomsnitt smittar 2,5 andra. Det är denna grad av smittspridning som Folkhälsomyndigheten strävar efter att minska. Även om Covid-19 anses vara en smittosam sjukdom så är dess smittsamhet betydligt lägre än till exempel den för mässlingen vars värde är 14.

Som svar på frågan i vilken mån smittspridningen har påverkats av hittills vidtagna åtgärder, påpekar Britton att vi ännu inte kan se dessa åtgärders eventuella inverkan på antalet dödsfall.

Det tar nämligen för de patienter som avlider i sjukdomen runt tre veckor från smittotillfället till dödsögonblicket, medan det var för två veckor sedan som man i Sverige stängde universiteten och gymnasierna. Och det var vid samma tidpunkt som man uppmanade äldre att helt isolera sig och symptombärare att stanna hemma.

Däremot tar det cirka två veckor från smittotillfället till att den insjuknade behöver intensivvård, så här bör man snart kunna se eventuella resultat av åtgärderna, menar Britton.

Han konstaterar vidare att antalet personer som behöver sjukvård samt antalet personer som avlider i Covid-19 båda kommer att fortsätta att öka, men det viktiga i smittspridningssammanhang är huruvida takten på ökningen kommer att öka eller ej.

På intervjuarens fråga om hårdare vidtagna åtgärder hade kunnat minska smittspridningen ytterligare, svarar Britton att mer strikta åtgärder på sin höjd hade ”kunnat smeta ut kurvan ännu mer”, men han bedömer att man lagt sig på en ”rimlig nivå”. Han tror vidare ”utifrån hur många som har dött hittills, att smittspridningen i Sverige troligtvis inte får samma dramatiska förlopp som i Spanien eller i Italien” och avslutar med orden:

– I Italien dör det fortfarande många människor, men det dör lika många varje dag. Där har ökningstakten avstannat. Min gissning är att smittspridningen i Sverige kommer att klinga av rejält i juni och att det, i slutet av sommaren, kommer att vara nästintill normalt.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

10
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
5 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
LottanordboKlausChild-Of-GodMartin Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Martin
Medlem

Hoppas folk även i Sverige, iaf de som kallar sig journalister, går ut o filmar verkligheten sen om man börjar påstå att ”kaos” råder: https://youtu.be/5pIMD1enwd4?t=22

Child-Of-God
Medlem

intressant mail jag fick precis: Holy Love Ministry http://www.holylove.org April 3, 2020 Once again, I (Maureen) see a Great Flame that I have come to know as the Heart of God the Father. He says: ”If you have surrendered to My Will, then you will have peace in your hearts. A peaceful heart is the sign of a heart conformed to My Will, even united to My Will. Satan’s job is to destroy the peace in your hearts, thereby holding you captive to worry, lack of trust and fear. Such a heart – thus bound up – cannot serve Me… Läs mer »

Child-Of-God
Medlem

..Me as well as the heart that abides in peace. Do you not understand then, that this whole pandemic is Satan’s tool to destroy peace in hearts?”

I challenge hearts, today, to trust in the midst of grave statistics. Be at peace as you follow the rules of social distancing. Shelter in place and shelter in My Heart. Then, trust in My Blessing upon you.”

Read Psalm 3:8+

Deliverance belongs to the LORD; your blessing be upon your people!

Klaus
Medlem

Professorn påpekar ”att detta är ett antagande som bygga på ett annat antagande”. Matematikartister kan beräkna allt.
Smittsamhet på 2,5.
”En smittad person i genomsnitt smittar 2,5 andra”, dvs 2 eller 3 ; 5 eller ingen.
Virus’ världsherravälde. Hur mår George Soros egentligen? Endast friska människor i närheten?

nordbo
Medlem

Är det någon som fortfarande tvivlar på att detta även är luftburet.?

Lotta
Medlem

Jag tror mer o mer på att alltihopa har med 5G att göra

Child-Of-God
Medlem

jag tror det har att göra med att en ska söka beskydd under Herrens Skugga. Psalm 91 lär t-ex vara en helig bön mot pesten som rör sig i staden. en teori jag har när det gäller att många somalier ska ha ”gått vidare” pga det här såkallade Corona gäller att det finns risk att de inte är i lika stor beskydd i Jesus Namn. INTE MINST eftersom det finns bedrägliga organisationer som verkar internationellt (utan gränser… wtf) som LÄR UT att främlingarna SKA LJUGA SIG IN GENOM GRÄNSERNA. De är påkommna med dolda kameror när de säger att främlingarna… Läs mer »

Lotta
Medlem

För att 5G ska rullas ut??

Klaus
Medlem

Vi är redan utsatt för ganska mycket strålning. Jag har instrument som kan mäta elektrisk och magnetisk fältstyrke. Magnetisk strålning har jag ännu inte detekterad men väldigt mycket elektrisk. Instrumentet skramlar ju snabbare desto starkare fältet. Smartphone framför mig strålar måttligt till ca. 12 cm avstånd. All elektrisk utrustning har elektriskt fält! Min laptop stålar avstängd och utan eltillkoppling och utan usb-tillkopplingar (den har batteri men ..) USB-kabel (från avstängd scanner och avstängd extern hårddisk) och hårdisken strålar som om de är antenner. Varje kabel och LED strälar. Lampan strålar även avstängd och utan nätanslutning! Det måste existera ett permanent… Läs mer »

Child-Of-God
Medlem

ja det var nån på ett youtube-klipp häromdagen som påstod att ”människor är elektriska varelser” och teoriserade om en möjlig djävulsk plan att förstöra våra andar i princip, som jag kommer ihåg det. Radarn blev t-ex uppfunnen i slutet på 1800-talet och sen hade vi pest ~1918 och dessutom på 50-talet så introducerade de FM bandet och som jag fått till mig så steg antalet rapporterade cancerfall iaf i det här landet skyhögt just då, och det ”bara råkade” sammanfalla med Cancerfondens start. Personligen misstänker jag att allt det här har att göra med Satans kontroll över människor, jag delar… Läs mer »