Stefan Fölster, som blev svensk medborgare 2002, är numera chef för det nybildade Reforminstitutet. Institutet har nyligen kommit ut med en undersökning som de idag presenterade på DN-debatt gällande sociala problem sammankopplat med mångkultur. 

Stefan Fölster

Stefan Fölster

I debattartikeln hävdas att orter som har en hög andel invandrare har mindre sociala problem än de kommuner som är ”invandrarfattiga”. Stefan Fölster skriver på DN-debatt:

”Mitt i Sverige finns regioner där arbetslöshet, bidragsberoende och betalningsproblem närmar sig Greklands eller Spaniens nivåer. En ny analys med avstamp i FN:s index för mänsklig utveckling visar att problemen är värst i orter som har få personer med utländsk bakgrund. I själva verket är de integrationsproblem som vanligtvis förknippas med invandrartäta orter minst lika vanliga i orter som är ’invandrarfattiga’.”

Fölster skriver om de problem som hela Europa tampas med i form av arbetslöshet och skuldsättning. Det nya populära ordet ”invandrarfattigt” påstås vara en avgörande faktor som skapar dessa problem. Fölster framkastar följande siffror som bevis för sin tes:

”De 20 sämsta orterna har färre invandrare än snittet, nämligen 10,7 procent […] De 20 bästa orterna har fler invandrare än snittet, nämligen 14,4 procent.”

I artikeln kallar Fölster debatten om massinvandringens konsekvenser för ”pseudodebatten om invandringens effekter”.

Fölster är sedan tidigare chefsekonom på Svenskt Näringsliv och det nya Reforminstitutet startades på initiativ av Fritt Näringsliv som är en stiftelse som grundades av Svenskt Näringsliv. Det skriver i alla fall den liberala tankesmedjan Timbro, som också grundades av en föregångare till Svenskt Näringsliv, på sin hemsida.

Fölsters debattartikel har fått stort genomslag bland svenskfientliga medier, där många använder sig av rubriken ”Fler invandrare – färre problem”.


  • Publicerad:
    2013-02-03 16:09