President Trump benådade flera judar med kopplingar till Aleph institutet

JUDEFRÅGAN. Den före detta amerikanska presidenten benådade flera judar som varit associerade med Aleph institutet.

I december månad benådade president Donald Trump flera judar med kopplingar till den judiska organisationen Aleph institutet. Organisationens grundades för mer än fyra decennier sedan av rabbin Sholom Lipskar som tillhörde den ortodoxa judiska Chabad-Lubavitch rörelsen. I rörelsen var rabbin Menachem M. Schneerson en förgrundsfigur. President Trumps svärson Jared Kushner är medlem i Aleph institutet.

Philip Esformes blev benådad av President Trump i december 2020 efter att ha blivit dömd för att ha förskingrat 1,3 miljarder dollar från det amerikanska och statliga hälsoförsäkringsprogrammet Medicare. Philip Esformes började donera pengar till Aleph institutet efter han blivit stämd för förskingring.

Sholom Rubashkin fick sitt straff benådat i december 2017 efter ha blivit dömd till bland annat penningtvätt. Shalom Rubashkin drev dessutom ett stort kosher slakteri i staten Iowa som bröt mot reglerna om humana slakteriförordningar. Bland de anställda på slakteriet var många illegala invånare och många av dem var dessutom minderåriga. Sholom Rubashkin donerade också pengar till Aleph institutet.

Ronan Nahmani blev benådad i augusti 2019. Ronan Nahmani var en dömd knarksmugglare från Israel. Jared Kushners pappa Charles Kushner blev benådad av president Trump i december 2020.

Charles Kushner var dömd för skattebrott, vittnesbrott och illegala donationer. Charles Kushner var också en donator till Aleph institutet. Mark A. Shapiro och Irving Stitsky blev benådade av president Trump i december 2020. Båda blev dömda 2010 på varsitt straff på 85 år i fängelse efter ha förskingrat 23 miljoner dollar i illegala fastighetsaffärer. Dom sålde fastigheter de inte ägde. När de blev benådade sa Vita huset i ett offentligt uttalande att den stöddes av Aleph institutet.

President Trump benådade inte Julian Assange och Edward Snowden. Det var en stor besvikelse för många som stöttade och röstade på Trump.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments