Polsk man misstänks ha iscensatt djärv smugglingsoperation – billiga cigaretter skulle föras till Norge med båt

INRIKES. En polsk man ertappades med hundra tusen cigaretter nära gränsen till Norge. I förundersökningsprotokollet framkommer att han misstänks ha försökt blåsa de antinordiska myndigheterna genom att föra in cigaretterna i landet medelst båt.

Hela beslaget från husvagnen. Bild: Tullverket.

Åtal väcktes under veckan mot en polsk medborgare, som greps i Hälle hamn i Strömstads kommun med nästan hundra tusen oskattade cigaretter. Brottsrubriceringen är enligt åtalet olovlig befattning med punktskattepliktiga varor.

KG har förvarat 96 200 cigaretter som varit föremål för brottenligt 2-4 §§ skattebrottslagen. Värdet av undandragna skatter och avgifter uppgår till 194 805 kronor. Det hände den 1 juli 2021 i Hälle hamn, Strömstad, Sverige.

Av förundersökningen framgår att det inte verkar ha varit mannens plan att sälja cigaretterna svart i Sverige, utan att med hjälp av en båt föra dessa vidare in i Norge, något som förmodligen hade varit positiva nyheter för norska cigarettrökare som inte vill betala skatt till den folkutbytande staten.

I en husvagn som var uppställd vid hamnen hittades cigaretter i olika skåp och under sängar. Förpackade i cirka 10 stora svarta sopsäckar har uppskattningsvis alltså nästan 5 000 cigarettpaket upptäckts. På bilder från förundersökningsprotokollet kan man se att paketen, med de alltid lika inbjudande varningsbilderna på framsidan, kommer från Polen.

Bilder från förundersökningsprotokollet visar cigarettpaketen. Foto: Tullverket.

På husvagnen satt även en gul kanot fastsurrad. Det hela väckte uppenbarligen misstankar om att cigaretterna var menade att smugglas in i Norge. Närheten till grannlandet över vattnet vid Hälle hamn har noterats i förundersökningsprotokollet.

Enligt den misstänkte smugglarens uppgifter under förhör hade han ingen aning om att cigaretterna låg i husvagnen. Istället hade han lånat husvagnen för att, tillsammans en vän som uppges heta Radek, åke på fisketur. Enligt egen uppgift skulle Radek, som åkt iväg med bilen, komma tillbaka så att de kunde bege sig ut på en fisketur med båt vid 02-tiden på natten. Mannen som lånat ut sin husvagn uppges heta Dariusz och han ska ha fått 2 000 kronor för besväret.

På frågan om vad Radek skulle iväg och göra svarar den misstänkte att han skulle ordna en båt, på vilken de skulle montera en batteridriven elmotor som ska ha förvarats i husvagnen.

I ett senare förhör erkänner han dock innehav av cigaretterna och att de tillhör honom. Frågan om varifrån han fått dem vägrar han svara på, mer än att han har köpt dem. Radeks telefonnummer ska också finnas i mannens mobiltelefon, men vilket av dessa nummer som är Radeks vägrar han uppge.

Vilket straff mannen kan få för gärningen återstår att se.

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments