Polisöverdirektör vill inskränka förenings- och yttrandefriheten i Finland

FINLAND. Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen vill att ”extrema” organisationers symboler och föreningar ska förbjudas. Han syftar framför allt på Nordiska motståndsrörelsen.

finland_konfrontation_lop

Det är efter incidenten i Helsingfors där Jimi Joonas Karttunen dog en vecka efter att han bråkade med en av Nordiska motståndsrörelsens aktivister som delar av det finska etablissemanget passar på att trappa upp förbudsivrandet.

Polisöverdirektör Seppo Kolehmainen menar att de finska myndigheterna redan 2013 såg över möjligheterna att förbjuda Nordiska motståndsrörelsen i Finland.

— Då togs möjligheten att förbjuda verksamheten via föreningslagen upp, säger Kolehmainen till Helsingin Sanomat.

Detta visades sig dock praktiskt svårt då Motståndsrörelsen inte är en officiellt registrerad förening i Finland.

Nu vill Kolehmainen istället att organisationens symboler ska förbjudas så att polisen systematiskt ska kunna trakassera och lagföra rörelsens aktivister.

Kolehmainen vill också att de föreningar som drivs av eller samarbetar med Motståndsrörelsen i Finland ska granskas och eventuellt stängas ner.

Källa:
HS: Polisöverdirektören vill förbjuda extremorganisationers symboler

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments