Polischef erkänner: poliser i tjänst fanns i Vetlanda vid knivattacken

BROTT. Vid förra veckans knivattack i Vetlanda skickades polispatruller från Eksjö, trots att det fanns poliser i tjänst i Vetlanda när attacken skedde. Polisen vill inte säga var dessa befann sig.

Bild tagen utanför Mogärdskolan där en av attackerna skedde. Foto: Privat.

Vid den blodiga knivattacken förra veckan, då den 22-årige afghanen Tamim Sultani angrep sju personer med kniv, skickades polispatruller från Eksjö till platsen för att ingripa, en resa som tog 16 minuter.

Men enligt uppgifter till Dagens nyheter fanns poliser i tjänst i Vetlanda när attackerna skedde. Fast var de poliserna befann sig vill inte polisområdeschefen Jonas Lindell säga:

— En del av dem fanns i Vetlanda polishus och de andra har jag inte exakt koll på var de fanns. Det är ingenting som vi kommenterar, var vi befinner oss med vår operativa resurs.

Trots att polishuset i Vetlanda ligger bara cirka en minuts bilväg från en av de platser där knivattackerna genomfördes tonar Lindell ner att Vetlandapoliserna skulle ha kunnat ingripa snabbare, trots att knivattackerna pågick under cirka 15 minuter. Polischefen menar bland annat att poliserna kanske hade telefonförhör vid tillfället:

— Man har inte skyddsvästen på sig, den är i omklädningsrummet och man är inte uniformerad.

DN:s avslöjande har skapat en flod av indignerade kommentarer på sociala medier. Andreas Linnér skriver på Facebook:

Hur går de nästa gång i en mindre ort om annat vapen används. Låt säga ett automatvapen som finns i överflöd. På 18-19 minuter hinner man göra enorm skada. Är ett hån mot offren att poliser var i tjänst i polishuset men inte agerade. Och för att tydliggöra. Polishuset ligger 30 sekunder bort ifrån Willys parkering i rask takt. Man ser Willys från polishuset som bara ligger över gatan.

Leif Ekvall skriver i samma tråd:

Det väcker nya frågor. Är polisen verkligen effektivt organiserad? Vet befälen var deras underlydande finns? I den rosade serien ”Den tunna blå linjen” verkar ju en del sk. polisarbete mest bestå av internt undersökande arbete i bilen.
Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments