Polisens realityserie fick plockas ner: ”Kränkande och saknar lagstöd”

INRIKES. Polisens realityserie som sänts i sociala medier, för att locka fler att bli poliser, har kritiserats för att vara både integritetskränkande och sakna lagstöd. Nu har serien tagits bort.

Polisens kritiserade realityserie har tagits ner. Foto: Polisen Facebook.

Polismyndigheten som vanligtvis på grund av resursbrist inte har tid att utreda våldtäkter och annan brottslighet har valt att spela in en realityserie om sig själva, Ingripandepoliserna. Realityserien har mixat ingripanden i folks hem – där barn kunde höras ropa ”pappa” i bakgrunden – med cheeseburgertuggande poliser på hamburgerrestauranger.

Nu har serien fått plockas bort, skriver SVT Nyheter. Redan tidigare fick två avsnitt plockas ner men nu har samtliga avsnitt tagits bort.

Serien, som sänts i Polisens sociala medier för att locka fler personer till yrket, kritiserades för att bryta mot förundersökningsekretessen och att vara kränkande både mot brottslingar och brottsoffer.

Polisen visade bland annat hur en man greps i en lägenhet, misstänkt för att efter ett väpnat rån ha kört en bil. Utomhusmiljön och insidan av bostaden gick att se i klippet och barn hördes prata i bakgrunden utan förvrängd röst.

— Jag läste att det här kostar 3 miljoner kronor. Det kan de lägga på att beivra och lösa brott i stället, kommenterade advokat Emma Persson till Expressen.

Persson kommenterade även att Polisen lagt upp en film när de konfronterade en misstänkt och lyste och filmade in i en lägenhet. Enligt Persson bröt filmandet mot Rättegångsbalken och även beslut av Justitieombudsmannen (JO).

— Du får filma demonstrationer och liknande på allmän plats. Men du får inte filma på det här sättet i samband med ett ingripande. […] Eftersom man som allmänhet befinner sig i ett sådant underläge gentemot polisen, sade Persson till Expressen.

Polisen har via sin presstalesperson Nadia Jaber hävdat att borttagandet av serien beror på att kampanjen är avslutad:

— Det innebär att utomhusreklamen plockats bort och att filmerna inte längre går att se. Inläggen och kommentarerna kommer däremot vara kvar, säger Jaber till SVT Kulturnyheterna .

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
3 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments