BROTTSLIGHET. Polisen vill kunna ta fram fantombilder på misstänkta brottslingar genom att analysera DNA som hittas på brottsplatsen. Rikspolisstyrelsens etiska råd ger dock förslaget ett nej.

Idag körs DNA som hittas på en brottsplats mot ett register på kända förbrytare i jakten på en gärningsman. Nu vill polisen även kunna skapa fantombilder utifrån de DNA-profiler som hittas på brottsplatserna. Genom att analysera DNA kan man till exempel få fram ögonfärg, hårfärg, längd och etnicitet på en misstänkt brottsling. Man kan även knyta DNA-profilen till andra personer som är släkt med brottslingen.

Rikspolisstyrelsens etiska råd ger dock inte sitt medgivande till att utveckla metoden utan menar bland annat att en utökad sökning mot andra DNA-register för att hitta släktingar kan strida mot lagen och bör utredas ytterligare. Vidare menar man att en sökning kan få fram enskilda personers sjukdomar och annan information som man anser vara integritetskränkande.

Etiska rådet infördes 2005 av den före detta justitieministern Thomas Bodström. Rådets utlåtande är inte bestämmande utan ska ses som en vägledning. Rådet har tidigare sagt nej till att poliser ska få använda elpistol och att rutorna på en polisbil ska få vara tonade.

Källa:
Etiska rådet säger nej till dna-spaning


  • Publicerad:
    2014-12-18 19:00