Polisen vill få tillgång till genetiska databaser

INTEGRITET. Polisen vill få tillgång till genetisk information i databaser som privata företag har för att kunna jämföra med dna som samlats in vid brott. Det gäller företag som erbjuder tjänster inom t.ex. släktforskning.

Polismyndigheten håller på att utreda ifall de kan få tillgång till genetisk information i databaser för t.ex. släktforskning för att jämföra det med dna som samlats in vid brott.

— Just nu utreder vi frågan om dna-jämförelser med register för släktforskning från ett rättsligt perspektiv, säger Sara Markstedt, jurist på Polismyndighetens rättsavdelning, till Dagens Nyheter.

Ricky Ansell, genetiker och expert på Nationellt forensiskt centrum, hoppas att svensk polis kan få använda metoden till att utreda brott som mord och överfallsvåldtäkter. Han samarbetar med Polismyndigheten för att anpassa arbetssättet till svenska lagar.

I USA har flera rättsfall klarats upp genom att använda liknande jämförelser som de svensk polis vill göra.

Källa:
Polisen vill gräva i genetiska databaser

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
LingonetAllanKarl-Путин A Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Karl-Путин A
Medlem

Låter intressant. Kanske kan gåtan med de 6 miljoner gäckande lampskärmarna som verkar ha gått upp i rök få sin lösning.

1932: 14 miljoner lampskärmar.

1944: 8 miljoner lampskärmar.

1947: 14 miljoner lampskärmar.

Allan
Medlem

Dessa privata företag är ju knappast något gemene getbetäckare anlitar, den är ett simpelt odjur som bryr sig om att betäcka getter, kameler och sin 6-åriga kusin, alltså är Shomrim ute efter att ta DNA-information från ursprungsbefolkningen.

Lingonet
Medlem

Där ser man, det är inte terrorister och brottslingar som kollas vid gränsen, det är den egna befolkningen man skyr.