Polisen vill få ensamrätt att bära skyddsväst – Liberalerna håller med

INRIKES. Bara poliser, säkerhetsvakter och militärer ska få bära skyddsväst anser polisen, då man tror att det skulle minska gängskjutningar. Liberalerna håller med och har tidigare motionerat om ett skyddsvästförbud. 

När polisen stöter på kriminella brukar de beslagta eventuella skyddsvästar, trots att dessa inte är olagliga. Detta leder i regel till att polisen måste häva beslaget och ge tillbaka västen.

Detta vill man nu ändra på, vilket Patrik Andersson, sektionschef för polisens underrättelseenhet region Syd, berättar för TV4 Nyheterna. Han menar att det är ett ”tecken på pågående konflikt” när människor bär skyddsväst och att ett förbud skulle hindra gängkriminellas rörelsefrihet och i längden dödskjutningar.

— Visst det skulle begränsa deras rörelsefrihet men det är då ett val man får göra om man ska anpassa sig till samhället eller fortsätta sin kriminella bana, säger Andersson.

Som lagstiftningen ser ut idag krävs i princip att västen burits vid utförandet av ett mord för att polisen ska få rätt att förverka en beslagtagen skyddsväst.

Ett parti som sedan tidigare motionerat om ett allmänt förbud av skyddsvästar är Liberalerna, som menar att endast representanter för statens våldsmonopol bör ha rätt att skydda sig mot skjutvapen.

— Jag har flera tillfällen föreslagit initiativ till lagstiftning om ett förbud att bära väst, om man inte har särskilda skäl att man är väktare, polis eller militär, säger den liberale riksdagsmannen Allan Widman.

Huruvida polisen och Liberalerna i framtiden kommer vilja förbjuda cykelhjälmar och bilbälten för att minska allvarliga cykel- och bilolyckor framkommer ej.

Källa:
Krav på förbud mot skottsäkra västar

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
6 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Vera
Nybörjare
Vera
1 år sedan

ALLTID dessa restriktioner och eftergifter för hyggliga medborgare mot missbrukare. Det kan gälla vapen, mediciner, alkohol osv. Maningar från polisen till vanliga medborgare i oändlighet. Affärer får upphöra p.g.a.ideliga rånöverfall, ambulanspersonal känner sig osäker – men enbart polisen får bära skyddsväst – för att skydda sig. När det inte år polisens förmåga längre att skydda medborgarna så får trots detta faktum medborgarna inte skydda sig med skottsäkra västar och absolut inte med s. k. medborgargarden.Man fabricerar helt enkelt skydd till vapen med lagar liknande ”Hets mot folkgrupp” när vi värjer oss mot kriminell invandring. Det är något ”lurt” med det… Läs mer »

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
1 år sedan

Se sanningen bakom detta: Statens mål är att lättare kunna döda dig.

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
1 år sedan
Reply to  Jan Hjelm

Så är det, fast staten är passiv i detta skeende och de låter istället invasionssoldaterna sköta dödandet än så länge. Vi ska inte ens få ha ett passivt skydd. Den liberala diktaturen är folkfientlig.

Jan Hjelm
Nybörjare
Jan Hjelm
1 år sedan
Reply to  Fredrika

Skulle inte förvåna mig om det görs undantag för utsatta folkgrupper med ett särskilt skyddsbehov.

David
Nybörjare
David
1 år sedan

Hur i helvete skulle det minska gängskjutningarna? Man skjuter oftast någon för att döda, inte för att ”prickskjuta” en väst…

Dissident
Nybörjare
Dissident
1 år sedan

Så nu ska vi se, de styrande tror alltså på fullt allvar, att ifall någon kriminell är beredd att gå runt med en pistol från svarta marknaden, utan licens givetvis, laddad också givetvis, så kommer han att tänka att ”nej fan, jag får nog skippa den skottsäkra västen, för det är ju OLAGLIGT (!!!!!!!)”? Lagar som dessa handlar enbart om att stoppa svenskarna från att ”bunkra” upp med medel/redskap/skydd (precis som i fallet med att de styrande hela tiden försöker inskränka i vapenlagarna för laglydiga medborgare) för att kunna skydda/försvara sig själva från invandrares förföljelser (vi har inte kommit dit… Läs mer »