Polisen provocerade fram bråk i samband med Stockholmsderby
–uppdaterad

STOCKHOLM. Bengaler, attacker mot poliser och 70 omhändertagna blev resultatet av derbyt mellan Djurgården och AIK.

Derbyt mellan Djurgården och AIK slutade inte som polisen ville. Trots att polisen förbjudit stora tifoflaggor från att äntra arenan lyckades fans smuggla in över 100 bengaler. Totalt tändes 142 bengaler, vilket nästan är en fördubbling från förra derbyt.

Före matchen omhändertogs dessutom ett 50-tal supportrar – enligt polisen för att de inte gick polisens särskilt angivna väg till arenan. Efter matchen omhändertogs ytterligare ett 20-tal personer efter att de tillsammans med andra ska ha attackerat polisen med flaskor och stenar. Ingen person ska dock ha skadats i konfrontationerna.

— Vi har haft ordningsstörningar, men jag skulle inte beskriva det som särskilt våldsamt. Det liknar normalbilden över ett derby, säger Stockholmspolisens presstalesperson Ola Österling.

Förutom förbudet mot stora tifoflaggor – som alltså misslyckades med att förhindra att pyroteknik kom in på arenan – var många upprörda över att de båda klubbarnas klacksektioner minskats med 1 000 personer vardera.

Matchen vanns av AIK med 2-0.

Uppdatering 190513 kl 22:25

Filmklipp som publicerats från dagen visar hur poliser agerat våldsamt och oförskämt mot supportrar, även vanliga sådana som kvinnor och barn. I ett klipp som lagts upp av Sektion Ultras på Instagram hörs exempelvis en polis hota en supporter som beter sig lugnt med att bryta fingret av honom.

Källor:
70 omhändertagna i samband med fotbollsderbyt
Polisen attackerades efter derbyt

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

3
Lämna en kommentar

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Melvin HellströmFredrikaRokviken Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Rokviken
Medlem

Vi får tacka supportrarna för att ni uppmärksammar hur polisen arbetar. Vi kanske ska byta namnet på den svenska polisen till ”Arsel”.(ursäkta arselna)

Fredrika
Medlem

Poliserna stängde inte evenemanget då, antagligen för att de bedömde att de kunde skydda alla från supportervåld. Ändå visade de i Kungälv att de inte ens kan skydda ett demonstrationståg bestpende av npgra få hundra fredliga politiskt engagerade medborgare mot våld. Som den där springande attackeraren som nådde ända fram till sköldbärarna och fick hindras av dem istället. Tills polisen behagade flytta undan honom. Fast han fick väl en klapp på axeln för sin attack. I smyg såklart.

Melvin Hellström
Medlem
Melvin Hellström

Fyfan för svenska polisen! Svensk polis kommer att få stå till svars för sina brott i det framtida Norden där andra lagar regler kommer att råda.