Polisen kritiseras – allt färre våldsbrott klaras upp

INRIKES. Antalet uppklarade våldsbrott minskar, trots Dan Eliassons löften om förbättring. Nu får polisen kritik från Moderaterna.

Efter att antalet utredda brott minskade kraftigt från 2015 till 2016 ställde Anders Ygeman (S) krav på förbättring från polisen, något som också utlovades av den kontroversielle rikspolischefen Dan Eliasson.

Men trots att det totala antalet uppklarade brott ökade med 3,1 procent från 2016 till 2017 rasade samtidigt resultatet för våldsbrott med 2,7 procent. Nordfront har dock tidigare skrivit om hur polisen prioriterat lättutredda brott som ringa narkotikabrott och trafikbrott i syfte att snygga till statistiken, vilket är anledningen till dessa siffror.

Polisen försöker dessutom i ett pressmeddelande fiffla med siffrorna för att få folk att tro att våldtäktsutredningarna prioriteras. Detta genom att hävda att uppklarade våldtäktsärenden ökat från 634 till 701. Men då nämner man inte att antalet anmälda våldtäkter ökat, vilket gör att de uppklarade ärendena i själva verket sjunkit från 13,1 procent till 12,5 procent.

Polisens misslyckande får nu kritik av Moderaternas rättspolitiske talesperson Tomas Tobé:

— Det här är ett ordentligt misslyckande för polischefen och inte minst för regeringen. Vi får färre poliser och färre våldsbrott som klaras upp. Det är ett svek mot brottsoffren, säger Tobé som fortsätter:

— Nu är det dags för både rikspolischef Dan Eliasson och justitieminister Morgan Johansson att ta ansvar för situationen.

Källor:
Allt färre våldsbrott klaras upp
”Ett ordentligt misslyckande för polischefen”

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
4 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments