Polisen i Finland ska övervaka ”falska nyheter”

FINLAND. I allt större utsträckning etablerar sig den finska polisen på nätet. Från att twittra till whatssapp konton så har man nu beslutat sig för att övervaka spridandet av ”falska nyheter” genom att föra fram fakta.

I en intervju med YLE berättar den nye ”nätpolisen” Teemu Hokkanen att man från polisens sida nu även kommer att övervaka spridandet av så kallade falska nyheter genom att polisen själv informerar om sådant som inträffat och är av intresse för allmänheten.

– När något sker, som är av intresse för allmänheten, så kommer man att vara snabb på att informera om det inträffade, säger Hokkanen.

Målet är enligt Hokkanen att bekämpa spridningen av ”skadliga falska nyheter”.

– Oftast sprids falska nyheter inom en grupp som tenderar att leva i sin egna lilla bubbla, dessa är inte intressanta för oss. Vi är istället intresserade av sådana falska nyheter som riskerar att störa den allmänna ordningen, säger Hokkanen.

Som ett exempel tar Hokkanen upp skjutningen i Imatra där det i sociala medier spreds felaktiga uppgifter om att en finsk militär officer skulle ha skjutit tre ryssar på grund av deras etnicitet. Sådana ryktesspridningar måste vi i framtiden direkt kunna rätta till så att det inte blir som i Imatra där spekulationerna spårade ur totalt.

Under intervjun gör Hokkanen också det mycket tydligt att det är tillåtet att filma såväl polisen, lärare och andra tjänstemän, men påminner att i fall där polisen exempelvis handskas med en person, så har den privatpersonen rätt till anonymitet.

– När man arbetar som en polis så ingår det i arbetsbeskrivningen att man skall ha aningen tjockt skinn. Man får kritisera makthavare, att tillåta sådan kritik är att värna om yttrandefriheten. Dock så finns det ju givetvis gränser med allt, man kan ju inte säga exakt vad som helst, säger Hokkanen.

Källa:
Helsingin uusi nettipoliisi käy valeuutisten kimppuun

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
1 Kommentar
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments