Polisen börjar jaga ”näthatare”

Rikspolisstyrelsen tittar just nu på möjligheten att kunna begära ut identiteter från det sociala nätverket Facebook.

Facebook Ahlqvist

Anders Ahlqvist

Det är i samband med att Facebook öppnar sin nya serverhall i Luleå, som Polisen ser nya möjligheter juridiskt sett att få ut personuppgifter om det föreligger misstanke om brott. Serverhallen är Facebooks första satsning på servrar utanför USA, och kommer betjäna norra Europa.

Anders Ahlqvist som jobbar med IT-brottslighet vid Rikspolisstyrelsen säger till Metro att det troligtvis kommer finnas information rörande svenska användare på servrarna. Vilket gör att det då är svensk lagstiftning som gäller och att de då kommer att begära ut uppgifter därifrån. Han säger vidare att de har diskuterat med åklagare och ”kommer att driva det så långt det går inom rättsväsendet”.

Men enligt Jan Fredriksson, presskontakt för Facebook i Sverige, har det ingen betydelse var servrarna står när det gäller vilka uppgifter bolaget lämnar ut: ”Det spelar ingen roll om servrarna står i USA eller i Luleå. Om en svensk polismyndighet begär ut data, då tittar Facebook redan nu på vad vi behöver göra enligt svensk lagstiftning.”

Facebooks vilja att lämna ut information har dock hittills varit låg uppger Ahlqvist. Flera förfrågningar har inte väckt något intresse hos det sociala nätverket. Så det är genom juridiska paragrafer Ahlqvist hoppas på bättre jaktlycka, men han har än så länge begränsad optimism. Han pekar på ett fall i Belgien, där man försökte få ut information från ett amerikanskt företag med kontor i Irland. Domstolen kunde då inte fastställa exakt var informationen fanns lagrad och det var då amerikansk lagstiftning som gällde.

En dialog har nu inletts mellan Facebook och svensk polis i ett försök att förmå företaget att frivilligt samarbeta bättre vid brottsutredningar. Och i förra veckan hölls ett möte med Facebooks högsta juridiska chef, lett av statssekreteraren. Något som bättrar på Anders Ahlqvists optimism: ”Får vi enöverenskommelse med Facebook blir det troligen lättare att få andra företag att också samarbeta med oss.”

Källa:
Servrar ska fälla näthatare

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments