Polen ges ett ultimatum: Inget ”Fort Trump” utan kompensation för ”Förintelsen”

UTRIKES. I USA:s kongress har det formats ett motstånd mot USA:s och Polens plan på en permanent amerikansk militärbas i Polen. Så länge inte Polen är beredd att betala kompensation till ”förintelseöverlevare” vägrar man upprätta militärbasen.

Ett motstånd mot planer på att etablera en militärbas i Polen formeras nu i USA:s kongress. Ledamöter, som företräder judiska intressen, kräver att Polen ska pressas att betala ut ”förintelse”-pengar. Foto: Pixabay

Den polske presidenten Andrzej Dudas längtan efter en permanent amerikansk militärbas i sitt land understryktes under hans besök i Washington i september genom ett erbjudande, nämligen att Warszawa ska investera två miljarder dollar i basen, som man vill döpa till ”Fort Trump” efter USA:s president Donald Trump.

I mars reste John Rood, undersekreterare i USA:s försvarsministerium, till Warszawa med ett ”allvarligt och robust erbjudande” för att tala med polska regeringen om detaljer kring planen. Men allt fler i kongressen samt judiska organisationer i USA ställer sig emot planen. Inte för att man motsätter sig utsändandet av amerikanska trupper till Polen i syfte att hävda sig mot ”rysk aggression”, utan för att Polen som enda EU-medlem vägrar betala skadestånd till vissa ”förintelseöverlevare”.

Terezindeklarationen signerades under ”Holocaust Era Assets Conference” i Prag 2009 av 46 stater, däribland Polen, och innebär ett förpliktigande för dessa länder att bidra med ekonomisk kompensation åt överlevare av den påstådda Förintelsen som ska ha fått egendom och andra tillgångar beslagtagna under andra världskriget.

Redan 2017 beskylldes dock Polen – jämte Bosnien & Hercegovina – av European Shoah Legacy Institute för att inte ha stiftat lagar för att uppfylla Terzindeklarationens villkor.

Endast för några dagar sedan lät Polens premiärminister Mateusz Morawiecki under en ”patriotisk picknick” i polska Pultusk meddela att Polen inte kommer betala någon kompensation, då även Polen drabbades av andra världskriget.

— Polackerna ska full rätt att vara stolta över sin historia, arv och kultur och att fira under den vitröda fanan. Vi minns den polska nationens tragiska öde under andra världskriget, varför vi inte kommer gå med på att betala någon kompensation, klargör Morawiceki.

Som svar på detta vill amerikanska kongressrepresentanter att Vita Huset ska sammankoppla frågorna om ”Fort Trump” och kompensation åt ”Förintelseöverlevare”, detta i hopp om att påverka den polska regeringen. I ett brev till utrikesminister Mike Pompeo uppmanar de honom att ”hjälpa” Warszawa med uppfyllandet av förpliktelserna enligt Terezindeklarationen. Till Washington Free Beacon säger en kongressrepresentant:

— Vad gäller Förintelselöftet använder polackerna denna [ekonomiska] gottgörelse som ett spel och inför mer antisemitism i ett land med en tung historia. De ska absolut inte få fördelarna detta fort innebär utan att lösa dessa problem.

I Polen har denna utpressning inte landat väl hos befolkningen. Den 11 maj gick tusentals nationalister genom Warszawas gator till amerikanska ambassaden för att protestera mot inblandningen i inre angelägenheter. De anklagade USA:s regering för att ställa judiska intressen över Polens, och menade att det är orättvist att kräva kompensation av Polen som också drabbades under andra världskriget och inte erhållit någon kompensation från det besegrade Tyskland.

Sociologen Ralf Pankowski omtalar denna marsch som ”Europas kanske största offentliga antijudiska demonstration under senare år”. Många av demonstranterna skanderade ”Nej till kraven” och ”detta är Polska, inte Polin”. Polska är polackernas egna namn för Polen, medan Polin är hebreiska. Många bar T-shirts och fanor som riktar sig mot den av president Trump undertecknade lagstiftning som innebär att utrikesministeriet ska rapportera till kongressen kring huruvida de 46 länderna som signerat Terezindeklarationen uppfyller dess krav.

Källa:
Congress: No U.S. Military Base for Poland Until It Pays for Holocaust Victims

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
15 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Tors Spjut
Nybörjare
Tors Spjut
1 år sedan

Bara läst ingressen hittills men spontant är min fråga: Vad problemet skulle vara? Betala inte (((holohoaxers))) och slipp en ockupationsbas. Win-win, eller?

Vera
Nybörjare
Vera
1 år sedan
Reply to  Tors Spjut

Precis och de skall akta sig att förhandla. Så fort ett land arbetar sig upp ur fattigdomen är judarna framme och hittar på några snyfthistorier och USA eldar på. Dessutom : Bränn ned Auschwitzlägren så VÅRA barn slipper indoktrineringsresorna och kan koncentrera sig på VÅR SVENSKA historia i stället med besök till VÅRA slott och runstenar.

Andreas
Nybörjare
Andreas
1 år sedan

Varför skulle presidenten Andrzej Dudas vilja ha en permanent amerikansk militärbas i sitt land?
Borde finnas andra länder som kan tänka sig att samarbeta med Polen om ett försvar mot upplevt hot från Ryssland..

Lingonet
Nybörjare
Lingonet
1 år sedan

Har aldrig hört talas om Terezindeklarationen förr än nu, och ändå är jag väldigt uppmärksam om slikt.
Vissa saker döljer deras media väl av förklariga skäl.
Antar att sveriges riksdag var först att skriva under.

Lingonet
Nybörjare
Lingonet
1 år sedan
Reply to  Lingonet

Varför inte ett fort putin, säkerligen billigare, om inte till och med lönsamt då de kan hyra in fler rumäner att bygga skiten.
Nej förresten, skulle aldrig ryska försvaret tolerera.

Peter
Nybörjare
Peter
1 år sedan

Snikna judar… Borde inte dessa snikna judar som plundrade sina värdfolk och uppviglade och finansierade världskrigen och därmed iscensatte dem omvänt betala skadestånd till de drabbade? -Ja, som för vinnings och makts skull gjorde detta. -Och sedan vinning för den nödvändiga återuppbyggnaden som följde! – Hutlösa skurkar!

Klaus
Nybörjare
Klaus
1 år sedan

1) Polen inte ethållit någon kompensation? Polen erhållit (orättvist) stora tyska territorier efter första och andra världskriget: sydliga delen av Ostpreussen (den nordliga delen blev rysk), Danzig, Schlesien (med kolfyndigheter), Hinterpommern. Det görs idag som om territorierna var alltid polska men blev ockuperade av Tyskland. Polackerna är ursprungligen inget östersjöfolk. 2) Polackerna måste acceptera sanningen a) erkänna att de fick tyska territorier, att de kunde breda ut sig mot väster och söder. b) publicera t.ex. Fred Leuchter’s rapporter om gaskammare (i Auschwitz), fordra hemliga dokument från Ryssland, USA och UK om Auschwitz. Polackerna förfalskade själv. 3) Rothschild’s UK, Frankrike och… Läs mer »

Vera
Nybörjare
Vera
1 år sedan
Reply to  Klaus

ÄNTLIGEN rätta ord – jag väntar Polens ursäkt mot övergreppen på den tyska befolkningen (1939 och 1945 med följande år) så att vi kan dra ett streck och gå vidare för att rädda Europa från den utomeuropeiska faran eftersom de tycks ha lite insikt liksom Ungerns och Italiens i motsats från Sveriges regering- Polen har verkligen fått tillräckligt från Tyskland – att klaga för att få mer det gränsar till oförskämdhet- det skall de lägga av med om de vill ha minsta sympati från nationella rörelser.

André Devecseri
Nybörjare
André Devecseri
1 år sedan
Reply to  Klaus

Punkt 1 hade jag faktiskt inte full koll paa Klaus. Tack för informationen

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Konstiga krav de har.

Ska hotellgästerna på det fina och lyxiga Hotel Auschwitz inte bara slippa betala för all god mat, logi och rekreation, med pool, styrketräning, fotboll, tennis, etc., nu kräver de otacksamma SPA-gästerna dessutom BETALT!??

comment image

comment image

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Gratis tand- och sjukvård. När betalar judarna?

comment image

comment image

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Gratis mat! Frukost, Lunch & Middag. Alldeles gratis, och de bara vill ha mer, och mer, och ännu mer.

comment image

comment image

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Den verkligt STORA frågan här är ju istället när de judiskledda angriparna som startade Andra världskriget: USA, Storbritannien, Frankrike, Ryssland, etc. kommer att betala kompensation till alla RIKTIGA Förintelseöverlevare?

The Boer War Genocide – The almost dead Boer child Lizzie van Zyl in a British concentration camp:

comment image

Och inte bodde britternas krigsfångar på några fina hotellogement heller. Eller fick maten serverad i fina matsalar. Nej, de Förintelselägerfångar som britterna Förintade, de fick nöja sig med att bo i tält och koka kornvälling över öppen eld!

comment image

Caesar-Aurelius
Nybörjare
Caesar-Aurelius
1 år sedan

Och hur är det med Holohoaxarnas bevis? Finns inte ett enda uppgrävt lik som man hittat!

Men det finns det på de Allierade angriparnas offer

Britternas massmord på Boerna såg ut så här:
Journalists visiting Concentration Camps of the Second Boer War
comment image

De judiska Bolsjevikernas polska Förintelseoffer:

comment image

Sigfrid
Nybörjare
Sigfrid
1 år sedan

Hur länge ska judarna kunna leva gott på förintelselögnen och suga ut andra länder på grund av detta.Polen ska enbart vara glada om dom slipper USA:s soldater på sin mark då dessa endast är judens lakejer.