Plast ska bort från förskolor

INRIKES. Halmstad har nu beslutat att samtliga förskolor i kommunen ska ta bort all plast. Detta för att göra tillvaron mindre giftfylld för barnen.

plast

Halmstads kommun har nu beslutat att all plast och all lekelektronik som finns i skolor och förskolor i kommunen ska plockas bort. Detta eftersom plast och elektronik innehåller giftiga kemikalier som läcker ut ur produkterna och som barnen på så sätt kommer i kontakt med.

Kristina Henriksson, projektledare för ”Giftfri vardag för barn och ungdomar”, har nu börjat med en giftinvetering i de lokaler som används för skol- och förskoleverksamhet. Hon berättar att första steget för att göra miljön där barnen vistas mer giftfri är att ta bort all så kallad lekelektronik.

— Det kan till exempel vara gamla mobiltelefoner, tangentbord och möss som man har gett till barnen att leka med. Det här innebär att de kan stoppa sakerna i munnen. Barnen använder kanske elektroniken under längre perioder, vilket gör att de blir mer exponerade av det här. Det finns också mycket farliga ämnen i elektronik, det är inte anpassat att användas av barn. Därför är det olämpligt att användas som leksak, säger Henriksson.

Hon menar vidare att kommunen i framtiden ska göra mer medvetna val när de köper in leksaker till verksamheterna. Att välja så giftfria alternativ som möjligt.

— Det viktigaste är att öka medvetenheten och att titta på hur det faktiskt ser ut i vår kommun. Och att ta nästa steg; Hur vill vi jobba med det här? Vad kan vi göra? Och få ut den medvetenheten i hela organisationen, säger hon.

Källa:
Plast och elektronik ska bort från förskolan

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om