Pizzafråga till idrottskvinna blir ”strukturer i samhället” i Aftonbladet

PK. Att kritisera matval kan vara bevis för patriarkala strukturer i samhället. Detta anser Aftonbladet och längskidåkerskan Stina Nilsson.

Längskidåkerskan Stina Nilsson har för vana att lägga ut bilder på maträtter på Instagram. När hon i augusti 2018 lade ut bilder på henne själv och andra längskidåkare med pizzakartonger var det hela två personer som reagerade på det i kommentarsfältet.

Detta har Aftonbladet nu gjort till en kvinnofråga.

”Tredje augusti 2018 publicerade Stina Nilsson på instagram en bild med ett par längdkollegor. I knät har de pizzakartonger. Och jo, i kommentarerna märks åtminstone två som kritiserar matvalet”, skriver Aftonbladets skribent Kristoffer Bergström.

Bergström skriver att ”mer omfattande än så är det svårt att kartlägga problemet”, men Stina Nilsson har själv gjort detta till en grej i en reklamfilm där hon påstår att hennes matval blir ifrågasatt bara för att hon är kvinna.

– Om jag lägger ut en bild på när jag sitter och äter en pizza i augusti får jag ganska snabbt kommentarer om att “nej, det där kan du inte äta, du måste ut och träna”. När en av mina manliga kollegor lägger ut en sån bild får de upplyftande kommentarer: “vad bra att du unnar dig!”, säger en kränkt Nilsson i filmen.

När Aftonbladet vill lyfta fram de patriarkala strukturerna i kommentarerna hittar man en uppenbarligen ironisk kommentar om att Stina Nilsson borde sluta äta pizza och gå ner till 41-42 kilo. I Nilssons Instragraminlägg skriver folk nu att Aftonbladet gör en höna av en fjäder.

Källa:
Stina Nilsson: Kvinnor ska vara på ett visst sätt

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

1
Lämna en kommentar

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
_DH_ Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
_DH_
Medlem
_DH_

Så ytterst fånigt. Jag håller med om att vi har sexistiska strukturer i dagens svenska samhälle, då det anses fullt acceptabelt att anklaga oskyldiga män för de värsta saker, påstå att vi alla är våldtäktsmän, mördare och mycket annat – förutom invällarna, förstås, för ”i den mån de har blivit det så är det pga det europeiska patriarkatet”. Jag menar, män i dag får nästan dagligen höra av kvinnor att de ter sig som blivande våldsmän och liknande, trots tomma straffregister. Något annat lustigt är att det är nästan alltid andra kvinnor som kommer med de kritiska kommentarerna riktade till… Läs mer »