PewDiePie: Judarna på ADL får inga pengar!

INTERNET. PewDiePie verkar nu vända och ta tillbaka sitt löfte om att ge pengar till den judiska lobbygruppen ADL.

I tisdags hamnade Felix Kjellberg, på Youtube mer känd som PewDiePie, i blåsväder efter att han gick ut med att han skulle donera 50 000 dollar till Anti-Defamation League, en judisk organisation som arbetar för ökad politisk censur på internet.

Många av PewDiePies fans blev besvikna och kritiserade detta då ADL är en av aktörerna som ligger bakom censuren på Youtube. Faktum är att ADL-ledaren Jonathan Greenblatt hyllade Disney 2017 när de avbröt sitt samarbete med PewDiePie och ADL har beskrivit svensken som en person som ”lyfter fram andra Youtube-filmer som sprider antisemitism och vit makt-teman”.

Många tolkade donationen till ADL som att PewDiePie blivit ”utpressad” eller ”sålde ut till judarna”. Det som talade för detta var bland annat att PewDiePie i samma film som han gick ut med att han skulle donera till ADL också fick ett pris av Youtube som det spekuleras i att han inte skulle ha kunnat få utan att först ha gjort sig till vän med ADL. Den här uppfattningen var så spridd att mainstreammedier uppmärksammade den och målade ut det som en ”konspirationsteori”.

Nu kommer dock den stora vändningen, i en ny film som släpptes under torsdagen meddelar PewDiePie att han ångrat sig. Han bekräftar också att idén om att donera pengar inte var hans egen, utan något som han kom fram till i samarbete med Youtube.

— Jag gjorde misstaget att välja den organisation som jag blev rekommenderad istället för att donera till något som jag själv brinner för, säger PewDiePie i filmen.

Vidare ger han tittarna som tyckte att det var något konstigt med donationen rätt.

— Det var väldigt intressant att se det hela utvecklas, säger han efter att ha konstaterat att hans donation blev ifrågasatt och ledde till konspirationsteorier.

En väldigt uppenbar konspirationsteori som vissa nog kommer framföra nu är att donationen från början till slut bara var en trollning i syfte att rikta folks uppmärksamhet mot ADL och deras yttrandefrihetsfientliga verksamhet.

I filmen förklarar PewDiePie vidare att han på något vis ville dementera att han skulle vara en del av alternativhögern. Han tyckte att det måste göras efter Christchurch-skjutningen där Brenton Tarrant uppmanade folk att ”prenumerera på PewDiePie” innan han massakrerade muslimer.

PewDiePie säger dock att det var fel att donera pengar till ADL och att han tack vare sina tittares respons lärt sig mer om vilken dålig organisation ADL är. Avslutningsvis säger han att han kommer donera pengarna till någon annan organisation i samma syfte, men att han inte kommer ge några pengar till ADL. ADL har idag också bekräftat att de inte fått några pengar.

En artikel som åldrades dåligt.

Soporna på Dagens Nyheter publicerade för en timme sedan en två dagar försenad artikel om att PewDiePie vikt ner sig och skänkt en halv miljon kronor till en judisk organisation.

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

9
Lämna en kommentar

Please Login to comment
5 Comment threads
4 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
GrottbjörnenEthnyLottaAnders JonssonPer Recent comment authors
  Subscribe  
Senaste Äldst Mest röstad
Meddela om
Vedklampen
Medlem

Bra Pewdiepie!

peckerwood
Medlem

Gi pengene til nmr sin kamp for ytringsfriheten og den hvites rases kamp for overlevelse

Samuel
Medlem
Lotta
Medlem

På riktigt?!

Grottbjörnen
Medlem

han trollar nog, tyvärr, annars vore det för bra för att vara sant

Wäring
Medlem

Håller med peckerwood. Kjellberg kan donera till pro-vita organisationer, få dem att växa så att Tarrant-typer kan ansluta sig till dem och slippa känna hopplöshet som tar sig uttryck i meningslösa engångshändelser som skjutningar.

Per
Medlem

Var syftet att dra ut adl i ljuset för alla fans att efterforska adlś smutsiga byk.

Well played!

Anders Jonsson
Medlem

Han ändrade sig därför att hans ”fans” inte gillade JUDE-rövslickandet. Tror jag.

Ethny
Medlem

Det tror jag också, att han verkligen ville ge det till ADL. Han visste vilka de var, för vem ger en halv miljon till någon man inte vet något om? Oavsett hur mycket pengar man har. Sedan när kritiken kom så ändrade han sig för att inte förlora sina fans. Det hela luktar efterkonstruktion som blev en bra utkomst för honom, att det hela var ett ”trolleri” mot ADL i syfte att lugna sina fans, men att det i själva verket är en konspiration. Jag tror inte på snacket om att han ville dra ADL ut i ljuset, vilket är… Läs mer »