Personuppgifter läckta från Skatteverket tack vare Bank-ID

INRIKES. Uppemot 140 000 personer som identifierat sig genom Bank-ID på Telenors hemsida har fått sina personliga uppgifter läckta från Skatteverket.

Personliga uppgifter från mellan 120 000 till 140 000 personer har läckts från Skatteverket.

Den som står bakom det otillåtna insamlandet av informationen är Telenors underleverantör Identitrade. De personer som berörts är kunder till Telenor som via deras hemsida loggat in på Skatteverket med hjälp av Bank-ID. Enligt Skatteverket är detta sätt att samla in information alltså inte tillåtet.

— Det här tycker vi är väldigt allvarligt. Det här är inte tillåtet enligt bank-ID:s regler att göra på det här sättet, säger Pär Rylander.

Skatteverket har nu anmält händelsen till Datainspektionen, post- och telestyrelsen samt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Myndigheten uppges även göra en egen utredning för att se om något brott begåtts. Enligt Telenor ska dock uppgifterna nu ha raderats.

Källa:
Känsliga uppgifter läckta från Skatteverket

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
2 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments