Pepparkaksgubbe förbjuds – manlig Lucia inga problem

I Laxå förbjuder nu rektorn på Kanalskolan att elever klär ut sig till pepparkaksgubbe i året Luciatåg. Vidare förbjuds även att sjunga sången ”Tre pepparkaksgubbar” och eleverna får inte heller några pepparkakor i år.

Eleven Mio på Kanalskolan kom hem tidigare i veckan med ett konstigt besked till sin mamma.

”Vet du vad? Vi får inte vara pepparkaksgubbar. Och vi får inte sjunga pepparkakssången heller.”

Mios mamma Jenny frågade vad anledningen till detta var och fick svaret att någon kunde ta illa upp. Hon ringde till skolan och fick bekräftat att inga elever fick vara pepparkaksgubbar detta året för att skolan inte ville stöta sig med någon.

Mio berättar vidare att de flesta av hans vänner tycker att det är väldigt konstigt och att i stort sett alla ville vara pepparkaksgubbar. Mio påvisar det absurda i förbudet genom att säga: ”Då borde vi inte få ha bruna kläder i skolan heller.”

Samtidigt har en relaterad diskussion blossat upp i media från Vasastans Montessoriskola i Stockholm där den exhibitionistiske Dag ville bli årets Lucia. Först tog skolan beslutet att killar inte fick vara Lucia men ändrade sig snabbt när media fick nys om historien och Dags klass lämnade in en protestlista. Trots skolväsendets blinda tro på den nuvarande demokratins styrskick röstar inte skolan om vem som ska vara Lucia utan det lottas fram. Dag, som väldigt gärna ville stå i centrum och sjunga på scenen som Lucia, drog inte vinstlotten och blev inte skolans Lucia i år.

Han blev besviken men ändå glad att han fick vara med i lotteriet. Han avslutar med att säga:

”Nu kanske det blir så att andra skolor också gör så här, så att vi skapar nya traditioner.”

Om ni har synpunkter om pepparkaksförbudet kan ni kontakta rektorn på Kanalskolan:
Ann-Marie Andersson
Telefon: 0584-47 32 83

Källa:
Pepparkaksgubbar förbjuds i luciatåget
Klassen tog strid för Dags rätt att bli Lucia

Sprid artikeln på sociala medier!

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
0 Kommentarer
Inline Feedbacks
View all comments