BANKVÄLDET. När ett pensionärspar ville deponera en kontantbesparing reagerade Nordea starkt. Via ett hotbrev fick de veta att de måste redovisa vart varenda krona kommer ifrån om de i fortsättningen vill ha tillgång till bankens tjänster.

Finansinspektionen bötfällde 2015 Nordea för att de tillåtit pengatvätt via sina banktjänster. Därför trakasserar nu banken skötsamma privatpersoner med integritetskränkande frågor och hot.

Nyligen beslutade Nordea av stänga ned samtliga konton som Nordiska motståndsrörelsen haft hos banken. Bakgrunden är att den judiskägda kvällstidningen Expressen hetsat mot Nordea, endast för att de tillhandahållit banktjänster åt diverse föreningar kopplade till organisationen. Nedstängningen av kontona motiverades med att kontoinnehavaren inte delade bankens så kallade värdegrund. Men ingen från Nordea har i skrivande stund velat utveckla resonemanget, trots den allvarliga åtgärden.

LÄS MER: Banktrakasserier mot Motståndsrörelsen

Fallet med Nordeas trakasserier mot Motståndsrörelsen är dock inte helt unikt i sitt slag. Nordfront har talat med flera privatpersoner som fått hem enkäter från banken, med integritetskränkande frågor och hot om att deras tjänster kan komma att stänga ned om formuläret inte fylls i. Det banken efterfrågat är bland annat om man själv är politiskt aktiv, eller om någon i ens närhet är det, samt på vilket sätt man använder sig av kontanter.

Nu har även ett fall med banktrakasserier mot ett äldre par uppmärksammats i media. Paret, som är i 70-årsåldern, hade under sitt liv tillsammans sparat ihop pengar och förvarat dem hemma i form av kontanter. Sammanlagt röde det sig om cirka 80 000 kronor, som man nu ville sätta in på ett konto i samband med att de gamla sedlarna blev ogiltiga.

— Det känns tryggt att ha kontanter hemma ifall något händer, berättar paret, som av rädsla för banken väljer att vara anonyma, till E55.

För att undvika problem hade paret i förväg frågat Nordea om hur mycket kontanter man fick sätta in på banken. På det lokala bankontoret fick man besked om att det var högst 40 000 kronor i månaden som gällde i vanliga insättningsautomater. Ett direktiv som paret följde.

Själva insättningarna, som man alltså delat upp, gick helt problemfritt. Men efter ett par månader kom ett brev från Nordea, där man krävde att paret skulle redovisa vart pengarna kom ifrån.

Paret misstänkte inledningsvis att brevet inte kom från banken, utan att det var en del i ett bedrägeriförsök.

— Vi tänkte att det inte kan vara från Nordea med en sådan hotande text. Vi trodde inte det var på riktigt utan att någon försökte lura oss. Man läser jämt om olika bedrägeriförsök, berättar paret som därför inte vågade svara på brevet.

Snart kom dock ytterligare ett brev, där Nordea meddelade att man kommer att stänga ned flertalet viktiga tjänster om pengarnas ursprung inte redovisats inom ett visst datum. Bland annat gällde det Internetbanken, Visakort och möjligheten att använda insättningsautomat – med andra ord hotade banken med att begränsa deras möjligheter att betala räkningar samt göra uttag och insättningar via automat.

När E55 konfronterar Nordea med de hotfulla breven, svarar bankens pressekreterare Janina Pfalzer med att hänvisa till ett fall där Nordea 2015 fick böta 50 miljoner kronor på grund av ”brister i arbetet mot pengatvätt”.

— Jag förstår att många kanske tycker att frågorna är märkliga, speciellt äldre personer. Men vi har en skyldighet att ställa sådana frågor, att känna våra kunder. Vi har fått böter tidigare för att vi inte följt reglerna tillräckligt, så vi arbetar hårt för att undvika det, säger Janina Pfalzer, som menar att deras ambition är att ”allt ska lösa sig för paret”.

Att skötsamma privatpersoner ska drabbas på grund av att Nordea inte har haft koll på sina finanser tycker dock paret är märkligt.

— De vet ju allt om oss, vilka lån vi har, hur mycket pengar vi får ut och hur mycket pengar vi tagit ut i kontanter genom åren. De måste ju ha all information redan, säger paret, som i skrivande stund inte har fått något besked av banken, trots att de svarat på frågorna så gott de kan.

Nordeas ”åtgärder” tycks dessutom inte heller ha gett önskat resultat, då man senast i mars anklagades för inblandning i en ny stor pengatvätthärva tillsammans med danska banker, där Finansinspektionen återigen har framfört skarp kritik mot banken,

Källor:
Gjorde kontantinsättning – fick hotbrev från banken
Nordea i miljardhärva – pekas ut för penningtvätt


  • Publicerad:
    2017-11-23 20:33