Pensionärspar ville sätta in kontanter – fick hotbrev av Nordea

BANKVÄLDET. När ett pensionärspar ville deponera en kontantbesparing reagerade Nordea starkt. Via ett hotbrev fick de veta att de måste redovisa vart varenda krona kommer ifrån om de i fortsättningen vill ha tillgång till bankens tjänster.

Finansinspektionen bötfällde 2015 Nordea för att de tillåtit pengatvätt via sina banktjänster. Därför trakasserar nu banken skötsamma privatpersoner med integritetskränkande frågor och hot.

Nyligen beslutade Nordea av stänga ned samtliga konton som Nordiska motståndsrörelsen haft hos banken. Bakgrunden är att den judiskägda kvällstidningen Expressen hetsat mot Nordea, endast för att de tillhandahållit banktjänster åt diverse föreningar kopplade till organisationen. Nedstängningen av kontona motiverades med att kontoinnehavaren inte delade bankens så kallade värdegrund. Men ingen från Nordea har i skrivande stund velat utveckla resonemanget, trots den allvarliga åtgärden.

LÄS MER: Banktrakasserier mot Motståndsrörelsen

Fallet med Nordeas trakasserier mot Motståndsrörelsen är dock inte helt unikt i sitt slag. Nordfront har talat med flera privatpersoner som fått hem enkäter från banken, med integritetskränkande frågor och hot om att deras tjänster kan komma att stänga ned om formuläret inte fylls i. Det banken efterfrågat är bland annat om man själv är politiskt aktiv, eller om någon i ens närhet är det, samt på vilket sätt man använder sig av kontanter.

Nu har även ett fall med banktrakasserier mot ett äldre par uppmärksammats i media. Paret, som är i 70-årsåldern, hade under sitt liv tillsammans sparat ihop pengar och förvarat dem hemma i form av kontanter. Sammanlagt röde det sig om cirka 80 000 kronor, som man nu ville sätta in på ett konto i samband med att de gamla sedlarna blev ogiltiga.

— Det känns tryggt att ha kontanter hemma ifall något händer, berättar paret, som av rädsla för banken väljer att vara anonyma, till E55.

För att undvika problem hade paret i förväg frågat Nordea om hur mycket kontanter man fick sätta in på banken. På det lokala bankontoret fick man besked om att det var högst 40 000 kronor i månaden som gällde i vanliga insättningsautomater. Ett direktiv som paret följde.

Själva insättningarna, som man alltså delat upp, gick helt problemfritt. Men efter ett par månader kom ett brev från Nordea, där man krävde att paret skulle redovisa vart pengarna kom ifrån.

Paret misstänkte inledningsvis att brevet inte kom från banken, utan att det var en del i ett bedrägeriförsök.

— Vi tänkte att det inte kan vara från Nordea med en sådan hotande text. Vi trodde inte det var på riktigt utan att någon försökte lura oss. Man läser jämt om olika bedrägeriförsök, berättar paret som därför inte vågade svara på brevet.

Snart kom dock ytterligare ett brev, där Nordea meddelade att man kommer att stänga ned flertalet viktiga tjänster om pengarnas ursprung inte redovisats inom ett visst datum. Bland annat gällde det Internetbanken, Visakort och möjligheten att använda insättningsautomat – med andra ord hotade banken med att begränsa deras möjligheter att betala räkningar samt göra uttag och insättningar via automat.

När E55 konfronterar Nordea med de hotfulla breven, svarar bankens pressekreterare Janina Pfalzer med att hänvisa till ett fall där Nordea 2015 fick böta 50 miljoner kronor på grund av ”brister i arbetet mot pengatvätt”.

— Jag förstår att många kanske tycker att frågorna är märkliga, speciellt äldre personer. Men vi har en skyldighet att ställa sådana frågor, att känna våra kunder. Vi har fått böter tidigare för att vi inte följt reglerna tillräckligt, så vi arbetar hårt för att undvika det, säger Janina Pfalzer, som menar att deras ambition är att ”allt ska lösa sig för paret”.

Att skötsamma privatpersoner ska drabbas på grund av att Nordea inte har haft koll på sina finanser tycker dock paret är märkligt.

— De vet ju allt om oss, vilka lån vi har, hur mycket pengar vi får ut och hur mycket pengar vi tagit ut i kontanter genom åren. De måste ju ha all information redan, säger paret, som i skrivande stund inte har fått något besked av banken, trots att de svarat på frågorna så gott de kan.

Nordeas ”åtgärder” tycks dessutom inte heller ha gett önskat resultat, då man senast i mars anklagades för inblandning i en ny stor pengatvätthärva tillsammans med danska banker, där Finansinspektionen återigen har framfört skarp kritik mot banken,

Källor:
Gjorde kontantinsättning – fick hotbrev från banken
Nordea i miljardhärva – pekas ut för penningtvätt

Sprid artikeln på sociala medier!

Taggat med:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Prenumerera
Meddela om
13 Kommentarer
Äldst
Senaste Mest röstad
Inline Feedbacks
View all comments
Joss
Nybörjare
Joss
2 år sedan

De andra bankerna är väl ännu värre? Att Nordea faktiskt blivit dömd för att de velat hantera kontanter är väl ett tecken på att de släpar fötterna efter sig? Och det var väl Swedbank som började betinga sina tjänster på politiska åsikter först? För övrigt så har bankerna, eller staten med penningtvättdirektiv, eller bankerna genom lobbning av staten om penningtvättdirektiv, gjort kontanter omöjliga. Jag antar att man kan kontakta mäklare och bilfirmor och dylikt och höra om det går att handla hos dem med kontanter. Eftersom man inte får någon ränta på banken ändå så kan man möjligen strunta i… Läs mer »

Fredrika
Nybörjare
Fredrika
2 år sedan

(((Janina Pfalzer))) är en d****a j**ed****l, som sitter i (((deras))) enda verkliga synagoga, dvs banken. När ska huvuden äntligen börja rulla? Jag menar naturligtvis (((deras))) f********e huvuden. Inte just (((Janinas))), men hennes (((uppdragagivares))). F*n vad arg jag blir.

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan
Reply to  Fredrika

(((j***n))) äger alla våra pengar, därför blir det så här. Snart är kontanterna ett minne blott och då får dumsvensken känna på hur det är att vara en värdelös goj utan några som helst mänskliga rättigheter, fast vad spelar det för roll …. när börjar Idol?

Holger
Nybörjare
Holger
2 år sedan

Jag har också upplevt trakasserier från Nordea. Vid ett tillfälle jag skulle ta ut ett större belopp (30 000 kr) till en begagnad bil. Banken frågade var pengarna kom ifrån. Jag svarade att frågan var absurd eftersom jag skulle ta ut pengar. ”Jo, men vi måste veta”, sa dom. Då var jag tvungen att informera bankpersonalen att pengarna har satts in av min arbetsgivare, vilket tydligt syns på datorskärmen när banktjänstemannen ställde sina frågor. Då ska man samtidigt ha i åtanke att jag har varit kund på samma kontor i 35 år – från en tid då det startades med… Läs mer »

Karl
Nybörjare
Karl
2 år sedan
Reply to  Holger

Kontanter som officiell valuta existerar inte längre, annat än för att handla med på kosher-pengatvättautomater, dvs i konsumtionsladorna.

Kontanter kommer att finnas kvar ännu ett tag som en kryptovaluta som kan användas i privata transaktioner som att köpa hö till hästen av den lokala bonden eller betala lomomba svart för att han tvättar fattigpensionärens köksfönster.

Men som den minsta lilla rännil som blir till en bäck som blir till en å som blir till en forsande älv, så kommer kontanterna slutligen att hamna på (((Riksbanken))) där de eldas upp och förvandlas till värdelösa luftpengar.

Allan
Nybörjare
Allan
2 år sedan

Det är värre än så, EJew förbereder för en sk. bail in: http://www.zerohedge.com/news/2017-11-19/ecb-proposes-end-deposit-protection

Juden kör all in på sin antivitism och repression, det enda som kan stoppa dem är Newton’s tredje lag.

Joss
Nybörjare
Joss
2 år sedan
Reply to  Allan

Fast i ett sunt banksystem så skulle staten inte garantera bankerna. Då skulle folk inte sätta in sina pengar på oseriösa banker.

Allan
Nybörjare
Allan
2 år sedan
Reply to  Joss

I ett sunt monetärt system är valutan kopplat till ett reellt värde, som under tredje riket där tyskarnas arbete var myntfot, därav det ekonomiska undret. Folket är garant åt sig själva, så som det skall vara, då blir även välståndet i paritet med det folkets kapacitet vilket ger som bonus att överbefolkningen är ett övergående problem, då de folk som står för den inte längre kan föröka sig på andras bekostnad.

Leif
Nybörjare
Leif
2 år sedan
Reply to  Allan

Bra skrivet Allan! Och när Norden blir nationalsocialistiskt kommer omvärlden att få se hur ett sunt banksystem ska fungera.

Joss
Nybörjare
Joss
2 år sedan
Reply to  Allan

Fast nu talade jag om banker, inte om valuta. När staten garanterar insättarnas pengar så är det en subvention av bankerna. De behöver inte skaffa sig lika stort förtroende hos allmänheten för att få oss att sätta in våra pengar hos dem. Så de kan ta större risker, bete sig oseriösare. Lägg till att det är möjligt för bankerna att drivas som aktiebolag och den myriad av tvärberoenden mellan staten och bankerna och det blir rena vilda västern i banksystemet. Under bankkrisen 2008 råkade nästan alla banker som drevs som aktiebolag i blåsväder. Medan icke aktiebolagen hade tagit mycket mindre… Läs mer »

Allan
Nybörjare
Allan
2 år sedan
Reply to  Joss

Judebanker och (((börs))) finns inte i ett sunt samhälle, i ett sunt samhälle förtjänar man sitt uppehälle hederligt, inte genom spekulation.

Så ditt ursprungliga svar bemöttes korrekt eftersom du inte förstått helheten, utan vill plåstra om ett dödsdömt system på de värsta såren.

Valhalla
Nybörjare
Valhalla
2 år sedan

Den totalitära demokratin kräver fullständig kontroll och lydnad av medborgarna.

Daniel
Nybörjare
Daniel
2 år sedan

Jag tog ett litet lån via ett företag här där jag bor. Det finansierades via Nordea stog det på låneansökan. En månad senare fick jag i brevlådan krav på upplysning från Nordea var dessa pengar kom ifrån. Det hette att motverka pengatvätt och finansiering av terrorverksamhet. Tre gånger skickades samma brev.
I slutändan hamnade alla Nordeas brev i runda arkivet.
Ha. Jävla bovar.