Pension för ”tyskertöserna”

Efter andra världskriget hämnades den norska staten på de norska kvinnor som haft umgänge med tyska soldater. Man kallade dessa kvinnor, de så kallade tyskertöserna, för landsförrädare, rakade av dem håret, fryste ut dem ur samhället m.m. Nu först 60 år senare anser styrande norska politiker att tiden är inne att ”förlåta” dessa kvinnor och bland annat ge dem pension, som den norska staten alltjämt förvägrat dem.

Under andra världskriget, när den tyska krigsmakten lade under sig stora delar utav Europa och besatte flertalet länder, kom många kvinnor i dessa länder att fatta tycke för de tyska soldater som var stationerade där.

Kvinnor i Italien, Frankrike, Danmark och Norge, för att nämna några länder, fick i många fall barn med tyska soldater och levde på ett hopp om en ljus framtid med sina nya män, om krigets lycka stod dem bi. Men som vi vet idag, så grusades dessa förhoppningar 1945 då den tyska krigsmakten tvingades på knä mot en övermäktig hord av fiender från öst och väst.

Varhelst kvinnor hade underlåtit sig att ge efter för sina känslor för tyska soldater, utsattes de efter kriget för brutala övergrepp och beskylldes för landsförräderi. De fick exempelvis håret avrakat, så att alla skulle se att det rörde sig om kvinnor som umgåtts med tyskar och dess allierade, de blev misshandlade av gäng och stöttes ut av samhället. De fick klara sig själva och tvingades hanka sig fram med allmosor som vänliga själar kunde skänka dem. Det var en bister tid, och kvinnorna och deras barn led väldigt hårt.

Men som om detta inte var nog så straffades dessa kvinnor ytterligare i bland annat Norge. Där nekades så kallade krigsförbrytare och förrädare, till vilka kvinnorna räknades, så kallad krigspension. Detta gjorde dessa människor i princip till kastlösa och skuggor som flöt runt i samhället, oförmögna att få ett yrke, utfrysta, och ofta drabbades även deras barn som var halvtyska för mycket hat. Ett hat uppviglat av den nya regimen, som sanktionerade handlingar mot ”tyskertöserne”.

Nu först, 60 år efter andra världskrigets slut, så har dessa kvinnor blivit föremål för ett förslag i Norge, där den ansvarige ministern och kristdemokraten Dagfinn Höybråten nu storsint tycker att dessa kvinnor skall förlåtas. 60 år efter denna grymma behandling ska dessa kvinnor nu alltså få en smula upprättelse. Oerhört storsint. Problemet är väl att många av dessa kvinnor som nu skall delges denna pension, gått i pension för länge sedan – eller avlidit. Kanske därför man nu först kan tänka sig att ändra på denna praxis.

Värt att notera i sammanhanget är att det inte endast var kvinnorna som fick utstå hemskheter utan även deras barn fick uthärda mycket från samhället. De blev i princip rättslösa för att deras far var en man som slogs för det tyska riket. Exempelvis så sanktionerade den norska armén och staten ett samarbete med den amerikanska underrättelsetjänsten CIA där man experimenterade med att kontrollera människors tankar under 1950- och 60-talet. Med hjälp av LSD experimenterade man på tio stycken utav dessa så kallade ”krigsbarn” med en norsk mor och tysk far. Tre av dessa barn som användes i experimenten dog. På senare tid har dokument i USA offentliggjorts om dessa experiment, men i Norge har det dock ännu inte offentliggjorts några dokument.

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om