Pence pressar Turkiet om S-400-köp

UTRIKES. USA:s vicepresident pressar nu Turkiet, som vill köpa in ryska luftvärnssystem.

I ett nytt uttalande sätter USA:s vicepresident Mike Pence press på Turkiet, som aviserat att man kommer köpa in det ryska luftförsvarssystemet S-400.

— Turkiet måste välja. Vill man fortsätta vara en viktig partner i historiens mest lyckade försvarsallians eller vill de riskera alliansens säkerhet genom att fatta omdömeslösa beslut som underminerar alliansen, frågar sig Pence i ett Twitterinlägg.

Enligt beslut från Pentagon har man stoppat leveranserna av de F-35-plan som Turkiet redan beställt, något man hotat att göra om de skulle gå vidare köpet av luftförsvarssystem från Ryssland. Trots detta har den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu meddelat att köpet är ”klappat och klart”.

De första S-400-enheterna kommer levereras till Turkiet redan i juli, trots att amerikanerna försökt locka Turkiet med kraftig rabatt på det egna Patriot-systemet. Hur vapenkonflikten kommer påverka NATO-samarbetet i framtiden återstår att se.

Källa:
Turkey must choose between remaining NATO partner or buying Russian S-400 – Pence

Dela artikeln på sociala medier:

Kommentarerna är efterhandsmodererade. Den som kommenterar är själv juridiskt ansvarig för innehållet i kommentaren. För att delta i diskussionen, läs våra regler här och läs våran guide för att skapa ett konto här.

Lämna en kommentar

Please Login to comment
  Subscribe  
Meddela om